Venstre mener at forsvaret må styrkes

Forsvarsstudie 07 (FS 07) er forsvarssjefens anbefaling om den videre utvikling av Forsvaret i et 20-årsperspektiv. Denne analysen er utarbeidet innenfor overordnede sikkerhetspolitiske rammer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


I rapporten etter dette studie kan man blant annet lese følgende:
· Deler av Forsvaret er fortsatt preget av arven fra den gamle strukturen.
· Nedbyggingen av invasjonsforsvaret har gjort det mulig å tære på materiellarven i en periode for å finansiere moderniseringen. Denne finansieringskilden er i hovedsak oppbrukt og videre modernisering må finansieres innenfor forsvarsbudsjettet.
· Forsvaret har erfart stadige buddsjettreduksjoner fra 1990-tallet og fram til våre dager, og det opplyses i FS 07 at Forsvaret i realiteten har hatt en samlet reduksjon av kjøpekraften i perioden på ca. 40 %.
· Det opplyses videre i forsvarstudien at flere av omstillingsmålene ikke oppnås som forutsatt i forrige planperiode (2005-2008). Det er knyttet betydelige utfordringer til den videre moderniseringen av Forsvaret. En videreføring av den vedtatte forsvarsstrukturen etter 2008 vil medføre et årlig ressursbehov på 2,5-3 mrd. kroner mer enn studiens økonomiske planforutsetning.
· Det bebudes en betydelig personellmessig reduksjon av Heimevernet (HV). Noe som i tilfellet vil fører til at HV får redusert sin seighet og evne til å vedlikeholde vakthold og sikring rundt samfunnsviktige installasjoner og virksomheter over tid. Eventuelt at man kun kan opprettholde samme utholdenhet i forhold til et mindre antall sikrings-objekter.

Villy Tjerbo

Foto: JTG

Venstre uttaler i sitt stortingsprogram for kommende valgperiode at landets forsvarsevne er viktig og at hæren (inkl. heimevernet) må styrkes. Venstre mener at vi må ha et heimevern over hele landet – som har et territorielt ansvar, men som også kan bistå militær tilstedeværelse i utsatte områder. Det er likeledes et stort behov for styrker som også kan bidra i operasjoner i utlandet. Hærstyrkene er den største andelen av slike bidrag.

Venstre mener Norge fortsatt bør delta aktivt i internasjonale militære operasjoner. Dette bør skje ut fra en vurdering av hver enkelt operasjon basert først og fremst på hensynet til fred, frihet og demokrati samt politiske og militære forpliktelser og kapasitet.

Venstre vil basere det norske forsvaret på verneplikt som også kan brukes som rekruttering til vervet tjeneste. Dette vil sikre forsvarets rekrutteringsgrunnlag for bedre utdannede og trente soldater som også er egnet til internasjonale oppgaver.

Derfor vil Venstre:
– Styrke hæren
– At Norge fortsetter å delta aktivt i internasjonale militære operasjoner. Operasjonene skal koordineres med annen politisk, økonomisk og humanitær innsats.
– Basere det norske forsvaret på verneplikt, som også kan brukes som rekruttering til vervet tjeneste.

Villy Tjerbo
Rakkestad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**