Én billett til alt

Betaling med kontanter på buss gjør reisen unødvendig lang, og det gjør sjåførene utrygge. Venstre mener derfor det bør innføres en ordning innenfor kollektivtrafikken som gjør det mulig å foreta kollektivreiser over hele landet ved bruk av ett kort, sier stortingskandidat Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstre fremmet i vår et forslag om en “autopass-ordning” for kollektivreiser med elektronisk betaling. Melby mener en slik løsning vil være forenklende og vil bidra til å gjøre kollektivreiser mer attraktive samtidig som det imøtekommer kravet fra Yrkestrafikkforbundet om kontantfrie busser og økt sikkerhet for sjåførene.

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

– Det er minst tre argumenter for et slikt system. Det ene handler om sikkerheten til sjåførene, det andre er at det i dag brukes for lang tid å komme på og betale for seg på bussen og det tredje er at det vil gjøre det enklere for folk å reise kollektiv. Tiden er inne for å få til et landsomfattende elektronisk billettsystem for kollektive transportmidler, sier Melby.

– Vi har allerede et system for privatbilismen som gjør at vi med en elektronisk brikke kan kjøre gjennom de fleste av landets bomstasjoner uten å måtte stoppe bilen eller lete etter småpenger. Den samme ordningen må vi få til i kollektivtrafikken, mener Melby.

– Det er åpenbart at det blir enklere for alle å reise kollektivt når du kan bruke det samme kortet uansett hvor i landet du befinner deg og uansett om det er buss, trikk eller båt du reiser med. Og på samme måte som for bil, bør det være enkelt å bestille kortet og type kort eller brikke på nett. Klippekort, månedskort, årskort — det du måtte ha behov for. – Teknologien finnes allerede, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**