100 flyktninger i 2010

– Mine politiske holdninger tilsier at jeg skulle gjerne tatt imot flere. Men vi har lokale utfordringer som ikke løser seg over natta, sa Jan Kløvstad (V) i helse- og omsorgskomiteen. Les Agderpostens referat:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


100 flyktninger i 2010
Omsorgskomiteen vil ta imot 100 flyktninger neste år, selv om kommunen er bedt om å ta imot 150. Årsaken er at kapasiteten er sprengt.

( Marit Elisabeth Strand [email protected] 976 38 152)

Antallet 100 er en anbefaling fra rådmannen. Arendal kommune har bosatt betydelig flere flyktninger enn forutsatt de siste årene.

I perioden 2007-2009 har kommunen tatt imot 140 flyktninger, mens det ifølge flyktningeplanen skulle tas imot 150 flyktninger i perioden 2007-2010.

Frp ville redusere neste års antall ytterligere.

– Jeg hjelper gjerne flyktninger, men vil heller følge opp de som allerede er kommet. Det er ikke noe mål å ta imot, hvis vi ikke kan hjelpe på best mulig måte. Vi har ikke engang etablert gode nok tilbud for kommunens bostedsløse, argumenterte Ingrid D. Skårmo (Frp).

Hun fikk støtte av Trygve Møgster (Pp).

– Jeg har vært sjømann, vært i mange byer og møtt mange utlendinger, så det står ikke på det. Men flyktningene koster oss faktisk penger, ettersom de er brukere av de kommunale tjenestene, påpekte Møgster.

– En ressursgruppe

– Flyktninger kan anses som en ressursgruppe. De kan jobbe på sykehjem og mange andre arbeidsplasser. Vi bør heller anse dem som en ressurs, ikke et problem, sa Irene Henriksen Aune (H).

Kommunene får et tilskudd i fem år når de bosetter flyktninger. Ifølge Nav-sjef Geir Svendsen er ingen av flyktningene som i år går ut av oppfølgingsperioden over fem år, mottakere av sosialhjelp.

– Mine politiske holdninger tilsier at jeg skulle gjerne tatt imot flere. Men vi har lokale utfordringer som ikke løser seg over natta, sa Jan Kløvstad (V).

Utfordringer

Rådmannen skriver i saksfremlegget at man er kommet til et punkt hvor et stort antall bosettinger presser dagens infrastruktur i kommunen.

Utfordringene består i blant annet begrenset barnehagedekning, underdekning på tospråklige lærere, begrenset kapasitet ved voksenopplæringen, få ledige fastleger og begrenset tilgang på boliger.

Oppvekstkomiteen vil bosette 25 mindreårige flyktninger og 75 øvrige flyktninger.

– Det er positivt at vi har oversikt over problemene. Husk at vi kan ende i en situasjon der vi blir pålagt å ta imot flyktninger. Så lenge det er krig i verden, vil det alltid finnes flyktninger, sa Tove Skyttemyr (Ap).

Saken behandles i bystyret neste uke. Da skal det også vedtas en flyktningeplan.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**