De boligløse trenger hus

– La oss vedta, og få flest mulig i hus, ba Jan Kløvstad (V) i helse- og omsorgskomiteen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Agderposten skriver:

Redd leiligheter vil stå tomme

Rådmannen foreslår 20-25 boliger for bostedsløse på Torbjørnsbu. Arbeiderpartiet frykter det blir for mange rusmisbrukere samlet på et sted, og at leiligheter blir stående tomme.

Marit Elisabeth Strand [email protected] 976 38 152
I snart ti år har Arendal kommune hatt store utfordringer med å få på plass et tilbud som tilfredsstiller målsettingen om at alle skal ha en boligadresse. Nå er det 32 «registrerte» bostedsløse i Arendal.

Kommunens administrasjon vil bygge leiligheter med heldøgns tilsyn ved Natthjemmet på Torbjørnsbu. Men omsorgskomiteens leder, Atle Svendal (Ap), er betenkt.

– 25 boliger på Torbjørnsbu er dristig. Disse brukerne er svært forskjellige. De lever delvis i konflikt med hverandre, har gjeld til hverandre, og er redde for hverandre. Jeg frykter at vi ender opp med leiligheter som ikke blir brukt, sa Svendal i gårsdagens møte.

Han stiller seg tvilende til om de 32 bostedsløse vil være villige til å betale 4.000 kroner i måneden for å bo i leiligheten.

– Flere boligfelt

Tove Skyttemyr (Ap) er skeptisk til omfanget, og vil helst begrense antallet til ti boliger.

– Vi må ikke ta oss vann over hodet. Personer på vei ut av uføret bør ikke bo ved personer med lav boevne. Vi bør tilby boliger i flere boligfelt, sa Skyttemyr.

Einar Halvorsen (H) påpekte at kommunen lenge har lett etter tomtealternativer for bostedsløse.

– Det er et vanskelig arbeid, både reguleringsmessig og nabomessig. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi utsetter saken, sa Halvorsen.

Tone Helene Strat (KrF) frykter ikke tomme leiligheter.

– Nødvendig

– Hvis de en gang står tomme, er vi kommet i en gledelig situasjon. Da skal jeg med glede være med å rive byggene. Poenget er at alle må få tak over hodet, sa Strat.

En tverrfaglig ressursgruppe på ti personer har arbeidet med prosjektet, og foreslår bygging av boligene på Torbjørnsbu.

Teamleder for psykisk helse og rus, Liv Håkedal Skjæveland, mener antallet er nødvendig.

– Vi ser bostedsløse hver dag, og følger opp så godt vi kan. Det blir fryktelig vanskelig for oss å si at fem får leilighet, mens mange ikke får. Målet er ikke å gjøre disse personene rusfrie, men gi et trygt livskvalitetstilbud, sa teamlederen.

– La oss vedta, og få flest mulig i hus, ba Jan Kløvstad (V).

Med støtte fra Frp og Svendals dobbeltstemme, ble det vedtatt at beboerne skal kartlegges før det blir bestemt hvor mange boliger som skal bygges.

Det skal også etableres tilbud til dem som ikke får plass på Torbjørnsbu. Saken behandles i bystyret neste uke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**