“Kuppmakeren — Historien bak”

“Tidenes kuppforsøk” sto det på første side av Moss Avis tirsdag 8. desember 2009. Men så interessant er nok ikke sannheten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Utforming av politikk burde først og fremst skje i bystyret, hvor byens folkevalgte møtes og i felleskap har myndighet til å bli enige om det beste for byen. Hvilket bystyremedlem, og fra hvilket parti, som klekker ut de beste visjonene/ideene burde være underordnet. En god ide er en god ide, uansett parti.

Det er ikke ofte politikk utformes i Moss bystyre. Det er saksbehandling, med et forhåndsregulert skuespill nøye styrt av det store partiet i posisjon. I realiteten er det byråkratene i Moss kommune som derved setter dagsorden. Politikk er derimot å velge noe på bekostning av noe annet. For noe annet er det ikke resurser til. Satser man på alt prioriterer man ingenting.

Etter flere år i AP, var jeg lei av at den såkalte politikken ble skapt av noen få "grå" gjengangere. Flere "unge" ansikter som både er dyktige politikere, og som vitterlig gjør en samvittighetsfull og god jobb til byens beste, blir satt til side av de "grå" som posisjonerer seg på for egen innflytelse.

I valgkampen fikk jeg kaffe, kaker og halve TVen i vrangstrupen da nesten alle partier, inkludert AP flørtet med FRPs grunnsyn i innvandringssaker. Et syn jeg er sterkt uenig i. Venstre var som det eneste partiet, mer enn tydelige. Det kostet dem dyrt. Men de er vinnerne av valget ved å ha vært tro mot egen overbevisning.

Jeg stemte Venstre, og dagen etter sendte jeg utmelding til Moss AP. Så meldte jeg meg inn i Venstre. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke gjorde dette for åtte år siden.

Opplevelsen av Moss Venstre har vært en eneste lang opptur. Jeg er med i et parti som er opptatt av Moss, og ikke seg selv, og som våger å bli upopulære om det er noe man har tro på. Jeg opplevde en åpenhet rundt partiarbeid som jeg hittil bare har drømt om. Ble, som alle medlemmer, invitert med på gruppemøter, kontaktet med spørsmål om hva jeg mente om ulike saker på dagsorden. Utrolig! Her har AP noe å lære. Skikkelig inkludert fra første dag.

Jeg tok med min prioritering til budsjettarbeidet; SKOLE! "Den tid vi i dag bruker på kunnskap, skal i morgen gi oss brød" er et kinesisk ordtak. Dette er min overbevisning med få ord. Skole skaper morgendagens mennesker. De menneskene som skal utvikle samfunnet vårt, og dermed løse ALLE utfordringer vi har. Men da må vi prioritere det. Selv om det betyr at det går ut over noe annet. Igjen var jeg kommet "hjem". Skole er selvsagt en prioritert sak for Moss Venstre. Deilig.

Ideen om å lage litt "røre" i bystyret var for å få ekstra oppmerksomhet rundt vårt budsjett, med hovedsakene skole, kultur og miljø. Ikke noe strider med programmet jeg i utgangspunktet gikk til valg på.

Selve "røra" i bystyret var ellers greit gjengitt i avisen, men det som ikke sto der var "gruppemøtet" jeg ble med på, med APs kjente frontfigurer i spiss (mens de febrilsk jaktet på medlemmer/varaer som var over meg på listen). Her fikk jeg en ny åpenbaring, av verste sort. Jeg kan risikere injuriesøksmål om jeg gjenforteller hva som ble sagt.

Jeg satt på en stol mens resten av flokken sto rundt meg. Det er utrolig hva "grå" mennesker klarer å få ut av verbal sjikane. Det var maktarroganse på sitt aller verste. Jeg var mildt sagt i sjokk, men ble nå helt frelst. Jeg er overlykkelig over å få bekreftet så til de grader, hvorfor jeg ikke skal være en del av Moss AP med disse "grå" i spissen.

Resultatet av møtet er kjent. Det ble ikke noe satsning på innholdet i skolen. Den prioriteringen Venstre står for, var det rom for også i AP og posisjonens budsjett. Men de lot altså være.

Ordføreren tok meg i hånden på vei ut, og ønsket meg god jul. Det satte jeg stor pris på. Dermed går ting sin gang som før, bortsett fra at jeg fremover ikke skal gå glipp av ett eneste bystyremøte.

Martin S. Pedersen
Medlem Moss Venstre
Varamedlem til bystyret for Moss AP (enn så lenge)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**