Respektløst og illojalt

Kenneth Gjesdal tar i PNM-møte i dag opp den respektløse og illojale behandlingen en reguleringssak på Nysted har fått av administrasjonen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Kenneth Gjesdal

Foto: Knut-Inge Johnsen

I saken som Venstre fikk utsatt pga. saksbehandlingsfeil sist PNM-møte, får PNM saken opp på ny, uforandret, med følgende begrunnelse:

“Det har ikke kommet nye opplysninger i saken og den gjentas derfor uforandret”

Dette er respektløst og illojalt mot de folkevalgte. Administrasjonen skal i denne sak ikke sitte og vente, men aktivt gå ut og innhente opplysninger og vurderinger.
Dette tok venstre opp på sist møte. Se sak ->her

Saken dreier som om en massiv utbygging tett nær av et av de eldste trehusene i kommunen, og hvor kulturetaten i kommunen, som er høringsinstans i slike saker, ikke er blitt rådført. Dette skal de i følge kommunens kulturminneplan.

Venstre vil opprettholde sitt forslag fra sist møte:
Saken utsettes på grunn av saksbehandlingsfeil

Oppdatert: Utvalgsleder kom med utsettelseforslag først og det fikk flertall.

Etter venstre fikk papirene til møtet kontaktet vi PNM-sjefen, da ble det ettersendt litt mer i saken noen dager etterpå, men det er kun en uttalelse fra o/k-etaten, det er ikke tatt hensyn til uttalelsen i saksframlegget.

Oppvekst- og kultursjef Egil N. Eek skriver:
“Det vises til telefonsamtale om saken og utsettelsen i sist møte i PNM-utvalget. Kulturminneplanen har bestemmelser som sier at saker som berører områder eller bygninger som er klassifisert i klasse A; fredningsverdig, skal først behandles i o/k-utvalget. Saker som er klassifisert i klasse B; verneverdig, skal først behandles administrativt i o/k-etaten.

Nysted er et område som har stor bevaringsverdig for Lund. En utvikling her må ta hensyn til det typiske bygningsmiljø, slik at ikke området forringes kulturhistorisk. Husene forteller mye fra en spennende og aktiv periode i Lunds historie med meieri, telegraf, pensjonat og vertshus.

I Rogaland Fylkeskommunes kulturminneplan var dette området svært tidlig tillagt stor betydning. Gateløpet fra Nysted ut mot Skulevold tar vare på et viktig område i Lund sammen med Stasjonsveien.

Bygningene i Nysted er SEFRAK-registrert av Rogaland Fylkeskommune med beskrivelse av hver enkelt bygnings særpreg og historie.

Hvis en går inn på en utvikling slik dispensasjonssøknaden legger opp til, vil området bli forandret totalt. De opprinnelige bygningene blir da et fremmedelement og ikke det autentiske for området slik det bør være.

Skal det skje nybygging i området, bør det utarbeides bestemmelser som legger føringer som tar hensyn til det opprinnelige særpreget for Nysted og som både lokale og regionale myndigheter finner interessant.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**