Større kommuner for bedre velferd

Sp-ordfører Funderud i Våler har rett i at kommuner ikke automatisk blir mer effektive ved å slå seg sammen. Men hun går samtidig i fella og mener at vi som er tilhengere av større kommuner er det kun for å effektivisere administrasjonen. Nei, mange av oss er for større kommuner fordi det gir større fagmiljøer som kan sikre innbyggerne bedre velferdstjenester.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Våler har en meget effektiv administrasjon og dermed mener Funderud det ikke er aktuelt å slå seg sammen med andre. Men da kan jo både Moss, Rygge og Råde, forbedre sin administrasjon ved en sammenslåing slik at alle totalt sett tjener på det. Likeledes er det andre områder som Våler ikke er så gode på som de andre kommunene kan bidra til å forbedre.

Hender, leie

Foto: Microsoft

Funderud mener at Våler klarer seg godt på egenhånd, også fordi de har en rekke samarbeidsformer med nabokommunene. Våler og andre små kommuner MÅ samarbeide på ulike måter for å kunne tilby gode velferdstjenester. Samarbeidsformene trenger ikke være "udemokratiske" som interkommunale selskaper uten direkte folkevalgt styring. Det har Funderud rett i. Men selv om samarbeidet er organisert i prosjekter vil disse på mange måter leve sitt eget liv og kreve sine rammer for å kunne gjennomføres. Det betyr at disse samarbeidsprosjektene innskrenker politikernes handlingsrom når man legger budsjettene. Det betyr at politikerne har mindre penger å prioritere til andre tjenester.

Derfor har Venstre i Moss stemt mot slike samarbeidsposjekter selv om de isolert sett er gode tiltak. Hver gang vi inngår slike samarbeid, innskrenker vi mulighetene til å prioritere andre viktige områder. For å sette det helt på spissen; Samarbeider kommunene i Vansjøregionen om alt unntatt skole og eldreomsorg vil den enkelte kommune ha sine penger låst til de andre områdene og må velge mellom skole eller eldreomsorg. Derfor er det et demokrati- og styringsproblem når kommunene er avhengig av å inngå samarbeid for å kunne tilby gode velferdstjenester.

Dette er den ene hovedgrunnen til behovet for større kommuner. Og den vil bli forsterket når samhandlingsreformen innen helsetjenestene skal gjennomføres. Derfor spytter regjeringspartiene inn penger i samhandlingsprosjekter nå. De er avhengig av at kommunene starter å samhandle, men senere vil de samme kommunene måtte forholde seg til egne budsjettrammer når ekstratilskuddene blir borte. Da blir det et problem om Rygge som eksempel, vil bruke penger til ny ungdomsskole fordi så store deler av budsjettet allerede er låst opp.

For ansatte i kommunene er det attraktivt å jobbe i slike "prosjektorganisasjoner". De får et større fagmiljø, stabile rammer og tydelige mål. Og her ligger den andre hovedgrunnen til behovet for større kommuner. For igjen å sette det på spissen; Hvor godt tilbud er 60 prosent jordmorstilling i Råde? En større kommune kan tilby fire-fem jordmødre. En tjeneste som vil være tilgjengelig hele tiden.

Tigger

Foto: Microsoft

Her ligger svaret på velferdsutfordringen. Alle kommunene kan tilby relativt gode tjenester på store velferdsområder som barnehage, skole og eldreomsorg. Det er de "små" fagområdene som trenger større kommuner. Velferdstjenester for de som trenger det mest. Barnevern, rusomsorg og rehabilitering for å nevne noen. Det er områder hvor det ikke er mange "velgere" men som rett og slett trenger større fagmiljøer for å kunne levere nødvendig kvalitet. Dyktige fagfolk vil søke seg til gode fagmiljøer og gi større kommuner mulighet til å utvikle velferdstjenestene.

Det er denne situasjonen vi som lokalpolitikere må forholde oss til. Vi kan bli på hver vår tue og dermed fortsette å svekke velferden lokalt. Eller vi kan se på hva som må til for å kunne levere best mulige velferdstjenester i framtida. Kommuner som allerede i dag ikke klarer å levere den velferden de skal uten å måtte samarbeide med andre, er for små. Vil vi opprettholde velferdssamfunnet må vi fjerne mange av dagens kommunegrenser.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder i Moss bystyre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**