– Kom tilbake med ein plan med passivhus eller fjernvarme

– I staden for denne planen med 22 einebustadar bør vi bygge konsentrert i rekkehus med passivhus eller fjernvarme, foreslo Venstres Jan Kløvstad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


under behandling av reguleringsplan for Flodda like ved Myratunet og den komande Sam Eyde videregående skole i Myra.

Mens planforslaget inneheldt 22 hus på store tomter, argumenterte Venstre med at eit såpass sentrumsnært område bør har større utbyttingsgrad, bruke den planlagte fjernvarmen eller aller helst bygge såkalla passivhus som ikkje har energiforbuk i det heile.

Jan Kløvstad

Foto: Venstre

Jan Kløvstad viste til suksess med passivhus i Växjö, og Arednals målsettingar om å bli klimanøytrale.

Han varsla også at Venstre vil fremme forslag i budsjettbehandlinga om halvt byggesaksgebyr for klimanøytrale passivhus

Men i avstemminga var det berre tre stemmer for Venstres forslag om rekkehus med fjernvarme eller som passivhus i denne omgangen. Venstre vil kome tilbake til liknande forslag seinare, og oppfordrar alt nå byggebransjen i Arendal til å tenke framtidsretta og miljøvennleg.

Agderposten skriv om planen på Flodda 5. november:

Synes 22 boliger er lite på Flodda
Et så sentrumsnært område med god infrastruktur som Flodda burde egentlig vært utnyttet langt bedre enn til kun 22 eneboliger på romslige tomter.

Tore Ellingsen [email protected] 37 00 37 25

Det syntes planutvalget langt på vei, da politikerne behandlet utbyggingssaken etter først å ha sett området på befaring.

Området ligger rett nord for den nye videregående skolen som er under bygging i Myra, og er avsatt til boligområde i kommunedelplanen for Myra – Bråstad.

Dermed er planen, som innebærer en betydelig fortetting av et eldre eksisterende spredt boligområde, helt i tråd med de føringene politikerne tidligere har lagt for området.

Og selv om naboer påpeker problemer med å fortette, ikke minst i forhold til trafikk inn i området, var det trolig kun hensynet til gjeldende plan, som hindret en langt mer konsentrert bebyggelse i området.

Passivhus

– I et så sentrumsnært område, med nærhet til kollektivakse, gang/sykkelveier og øvrige infrastruktur som skoler og sykehjem, bør vi absolutt være gjerrige med arealene, mente Jan Kløvstad (V).

Han viste til studieturen til Väksjö nylig, som kaller seg «Europas grönaste stad» hvor de er kommet svært langt med passivhus og fjernvarme.

Leiligheter

– Vi har en familiestruktur i Arendal som gjør at det er leiligheter og rekkehus det er størst behov for, mente Kløvstad og foreslo 40 leiligheter og rekkehus, gjerne passivhus, koplet til fjernvarmeanlegget.

– Dette kan bli et oppvisningsområde for miljøvennlig boligbygging, mente Kløvstad.

Forslaget fikk også støtte fra Kristen Bjormyr (Sp) og Line Haugland (Ap).

– Hadde jeg tenkt meg om, skulle jeg ha foreslått noe tettere utnyttelse da områdeplanen ble vedtatt. Jeg ser vi må ha større enheter i fremtiden, men nå må vi holde oss til det som vi allerede har lagt føringer på, mente Einar Halvorsen (H), og fikk med seg flertallet på å godta planen som den ligger.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**