Etisk regelverk og gratistilbud til arrangementer

Det blir fremmet en interpellasjon om gratisbilletter i bystyrets møte 13. ev 15. desember, basert på ulike tilbud som politikere og administrasjonen får. Venstre ønsker en avklaring på hva som er bystyrets felles syn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Kultur, teater

Foto: Microsoft

Interpellasjonen lyder som følger:
Til jubileumsforestillingen "Highlights" av Applaus i juni, ble jeg som politiker invitert med følge. Jeg fikk altså tilbud om to fribilletter. Det gledet meg og jeg takket ja, fordi jeg oppfattet dette som et tilbud til bystyret som har bevilget penger til kulturskolens satsing som inkluderer denne musikkteatergruppen.

I ettertid har jeg tenkt på dette tilbudet opp mot kommunens etiske regelverk. Selv om jeg har vært i tvil har jeg kommet til at dette er innenfor regleverket. Likevel burde det vært gjenstand for en objektiv vurdering, selv om jeg oppfatter at invitasjonen var rettet mot alle bystyrets medlemmer.

I oktober fikk jeg en tilsvarende invitasjon til premieren på julebordsforestillingen "På oppfordring" i Tivoli Amfi i regi av Parkteateret AS. Jeg oppfattet at dette også var en invitasjon som politiker, hvor jeg ble invitert med følge. Tilbudet gjaldt show med bespising slik jeg oppfattet det.

Jeg takket høflig nei til tilbudet da jeg ikke hadde anledning til å komme. Når jeg i ettertid har tenkt gjennom tilbudet, er jeg lettet over at jeg ikke hadde anledning til å takke ja. Spesielt når jeg i etterkant har registrert at flere ledende politikere og nøkkelpersoner i kommunens administrasjon var til stede, uten at jeg vet om de har blitt invitert eller har kjøpt billetter selv.

Parkteateret AS mottar økonomisk støtte fra kommunen hvert år. Dette er ikke kommunens eget selskap og forholdet her stiller seg derfor også annerledes enn for Applaus. Jeg føler derfor at det kan stilles spørsmål om det er i strid med kommunens etiske regelverk å takke ja til en slik invitasjon, og er lettet over at jeg ikke hadde anledning til å delta på premieren.

Venstre har følgende spørsmål til ordføreren:
Moss kommune har et etisk regleverk for ansatte og politikere om hvordan vi blant annet skal forholde oss til gaver og andre fordeler.
Mener ordføreren det er i tråd med kommunens etiske regelverk å takke ja til gratisforestillinger i regi av kulturskolen, selv om disse er kommersielle forestillinger?
Mener ordføreren det er i tråd med kommunens etiske regelverk å takke ja til gratisforestillinger i regi av private arrangører, spesielt når disse støttes økonomisk av kommunen men også ellers?

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**