Biblioteket på flyttefot, eller?

(Av Ola Eggset, Venstres gruppeleder i Alvdal kommunestyre.)

Ordfører Olov Grøtting uttrykker seg i Arbeidets rett 31. januar som om kommunens bibliotek allerede er på veg ut av kommunehuset. Det er mulig hun er beruset av vedtaket i kommunestyret sist torsdag hvor flertallet bestemte at slik flytting skal utredes. Alvdal Venstre mener det er flere skjær i sjøen. Fem av disse vil jeg peke på nedenfor for slik å bidra til å unngå at kommuneskuta kjører seg på grunn faglig og økonomisk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


For det første mener Venstre det er feil å prioritere omfattende utbygginger på kommunehuset og i Dalsegga i en fase hvor vi har svært mange andre kostnadskrevende utfordringer som bør gå foran. Vi mener kommunestyresalen, kirkekontoret og bibliotekfunksjonene ivaretas på en tilfredsstillende måte i dag. Også Venstre kunne godt tenkt seg en videreutvikling av biblioteket, men mener vi må prioritere annerledes nå. Omgjøring av biblioteket til møterom, kirkekontor og kulturskolelokaler vil øke kommunens husleiekostnader til disse funksjonene.

For det andre har kommunen planer om å bygge flerbrukshus. Venstre mener det, forsiktig sagt, er meget uheldig om man nå setter noen få kulturrelaterte enkeltfunksjoner i spill uten at de ses i sammenheng med hva flerbrukshuset skal inneholde. Venstre mener at bibliotekfunksjonene, kirkekontoret og møterombehovene er blant de kommunale funksjonene som ivaretas best mht lokaliteter. Kulturskolelokalene burde sjølsagt vært bedre, men bør sees i sammenheng med flerbrukshus.

For det tredje mener Venstre at det samlet sett for Steia skapes lite ny aktivitet ved at kommunen forflytter allerede etablert aktivitet innenfor området. Rent prinsipielt bør kommunen være forsiktig med å etablere kommunal aktivitet i lokaler som har en beliggenhet som bør være meget attraktiv for næringsvirksomhet.

For det fjerde mener Venstre det kan være i strid med anbudsreglene i lov om offentlige anskaffelser å inngå en ikke konkurranseutsatt leieavtale. Dette handler i tilfelle om en meget langsiktig avtale med én bestemt utleier til et formål som krever betydelig bygningsmessig tilpasning. Alvdal Venstre mener dessuten ordførerens påstand om at leieinntekter i Dalsegga vil betale husleia i hotellet må være preget av ren ønsketenkning med mindre hun forventer at eier/utleier av hotellet skal subsidiere kommunen. Venstre forventer ikke det.

For det femte mener Venstre det spesifikt for biblioteket neppe vil være hensiktsmessig å etablere og utvikle framtidas bibliotektilbud i hotellet Vi tror en utredning som også vektlegger bibliotekfaglige hensyn vil underbygge dette og jeg går ikke nærmere inn på temaet her.

I kommunestyrets behandling 27. januar ble mange argumenter presentert, Venstre var alene om å fremme motforestillinger. Jeg vil understreke at også Venstre ønsker "lys i glasa" på hotellet, noe vi i Venstre er overbevist om at nåværende eier er i stand til å skape. Venstre mener det er korttenkt og blår øynene på hotellets eier og andre næringsutviklere å igangsette meget ressurskrevende utredningsarbeider av den typen kommunestyreflertallet vedtok sist torsdag. Alvdal Venstre mener derfor kommunestyret bør omgjøre sitt eget vedtak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**