Vil gi sykehjemsgaranti i Gjøvik

Årsmøte i Gjøvik Venstre vedtok 31. januar å gå inn for en sykehjemsgaranti i Gjøvik kommune.
Per januar 2011 er det 20 på venteliste til korttidsplass og 11 til langtidsplass i sykehjem. I tillegg står 25 søkere på venteliste til plass i bokollektiv for demente. I tillegg vet vi at det til en hver tid ligger ferdigbehandlede pasienter på sykehuset i Gjøvik som burde vært på ventelisten og mange som trolig ikke søker fordi de vet at det lange ventelister.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Flertallet i kommunestyret har vedtatt å rive 3 sykehjem i Gjøvik kommune, uten vedtak om gjenoppbygging. Det samme flertallet har vedtatt å redusere antallet sykehjemsplasser fra 191 til 112 plasser, en reduksjon fra 12 til 7 prosent andel sykehjemsplasser av antall boliger til pleie og omsorg i Gjøvik kommune. Til sammenlikning er sykehjemsdekningen i snitt for norske kommuner på 18,5 prosent og det er et riskpolitisk ønske om å øke andelen til 25 prosent.

Gjøvik Venstre er lei av sutring over dårlig økonomi og snylting på sykehuset. Vi vil innføre en sykehjemsgaranti, som vi forplikter oss til å jobbe for:

1) Alle som har medisinsk begrunnelse eller nødvendig hjelpebehov og selv ønsker sykehjemsplass skal få det.

2) Det skal være tilbud om sykehjemsplasser i alle deler av kommune, dvs i Gjøvik sentrum, Hunndalen, Biri og Snertingdal.

3) Det skal systematisk bygges nye sykehjemsplasser for å møte den store økningen i antall eldre over 80 år fram mot 2025. Ingen skal ufrivillig plasseres på dobbeltrom.

4) Alle som behandler søknader om sykehjemsplass skal møte søkeren dersom avslag vurderes.

5) Gjøvik kommune skal øke andelen tilsyn fra lege i sykehjem. Fastleger som unndrar seg tilsyn for eksempel gjennom systematisk sykemelding i denne delen av arbeidstiden kan fratas fastlegehjemmel eller får redusert antall pasienter på sin liste.

6) Sykehjemshverdagen, særlig legge-, spise og stelletider skal i større grad styres av beboerne.

7) Alle søknader om sykehjemsplass skal behandles innen 3 uker — og ikke når det eventuelt blir ledig plass. Klagesaker skal behandles innen 2 uker.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**