Vil spare penger på kommunale sakspapirer

Venstre ønsker å spare inn på kommunens produksjon og utsendelse av kommunale sakspapirer. Ved å gå over til elektroniske saksdokumenter sparer kommunen både penger og bidrar positivt i forhold til klima, hevder Tore Nilsen i et spørsmål til ordføreren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Lesebrett

Foto: Apple

Onsdag 9. februar ber Tore Nilsen om at ordføreren gjør rede for om kommunen vil gå over til elektronisk utsendelse av sakspapirer og innføre bruk av elektroniske lesebrett i neste valgperiode. — Dette er både kostnadsbesparrende og gir miljøgevinst, sier Tore Nilsen. — Ullensvang Herad har allerede innført dette etter initiativ fra Venstre.

Du kan lese hele spørsmålsteksten her:

Ordfører

For en tid tilbake fikk jeg en hyggelig e-post fra administrasjonen i Haugesund kommune. Henvendelsen gjaldt min forøvrig utmerkede postkasse, som var for liten til å romme utsendingen av sakspapirer den aktuelle uken. Man ønsket å vite om det fantes en alternativ måte å levere papirene på.

Jeg har ennå ikke besvart henvendelsen. Ikke av manglende vilje eller evne, men fordi jeg er av den oppfatning at det er ordføreren som best kan svare på spørsmålet.

Etter min mening er det ikke min postkasse som er problemet. Den rommer det den trenger å romme. Det er rikelig plass til flere regninger enn jeg ønsker å motta, andre brev og postkort går fint sammen med reklame og aviser. Problemet ligger etter min oppfatning i dette tilfellet hos avsenderen, ikke hos mottaker.

Alt av sakspapirer blir produsert digitalt før man går løs på oppgaven med å trykke, hefte, pakke og distribuere det hele til de folkevalgte. Hvor mange hundretalls tusen sider som produseres hvert år vet jeg ikke, men det er åpenbart at folkevalgte i Haugesund leverer vesentlige bidrag til en allerede «overfylt» renovasjonsstatistikk. Dette er arbeidskrevende, dyrt og unødvendig. Elektronisk utsendelse av sakspapirer vil løse dette problemet.

Jeg har ved flere anledninger tatt opp muligheten for slik utsendelse av sakspapirer, sist i planutvalgets novembermøte. Til nå har slik utsendelse hatt en ulempe som det ikke uten videre har vært enkelt å finne gode løsninger på. Det knytter seg særlig til det å ta saksdokumentene med seg til de ulike møtene uten å måtte skrive dem ut selv først. Slik er det ikke lenger.

Introduksjonen av såkalte lesebrett gir en plattform for både å motta sakspapirer elektronisk, lese dem elektronsk, ta notater og skrive innlegg, kommunisere med andre politikere, delta i sosiale medier og være aktiv og synlig for publikum. Det er på mange måter både et og to «kinderegg» som også gjør det mulig å ta vare på all den informasjon vi som folkevalgte mottar. Og det uten å stadig måtte utvide lagringskapasiteten i kjellere og boder, eller gå til innkjøp av større postkasser.

I tillegg til de fordeler elektroniske sakspapirer gir den enkelte folkevalgte, gir slike lesebrett muligheter for betydelige innsparinger. I Ullensvang Herad har man nå investert i slike lesebrett. Der regner man med å spare minst 120 000 kroner hvert år ved å gå over til elektroniske sakspapirer for folkevalgte. Dette gjør at investeringen er innspart i løpet av to år. Potensialet for innsparing i Haugesund kommune er betydelig større.

Reduksjonen i bruk av papir er også gunstig i forhold til kommunens klimaregnskap. Redusert trykking av sakspapirer vil redusere kommunens bruk av tremassepapir, det vil gi redusert energibruk, både i forhold til selve kopieringen, men også i forhold til distribusjon.

Mine spørsmål til ordføreren er som følger:

•Hvor lenge mener ordføreren at det naturlig at Haugesund kommune aksepterer å være forbigått av en, i politisk målestokk, liten kommune som Ullensvang?

•Vil ordføreren ta initiativ til at de folkevalgte som ønsker det, kan få fullstendige sakspapirer tilsendt elektronisk, i løpet av kort tid?

•Vil ordføreren ta initiativ til at de folkevalgte fra neste valgperiode av får tilgang til elektroniske lesebrett, og at hovedregelen er at utsendelse av sakspapirer skjer elektronisk?

Tore Nilsen
bystyrerepresentant for Venstre

——————–
Du kan lese mer om Ullensvang Herad sin satsing på elektroniske lesebrett her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**