Ideologisk innledning fra Solum Larsen

– Dugnad eksisterer bare i liberale samfunn, folk som settes fri vil bidra tilbake med uegennyttig innsast, sa nestleder Helge Solum Larsen til fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag Venstre. Han åpnet med en tale som hadde et tydelig ideologisk fokus, der han vektla hvor viktig frihet for den enkelte er for å stimulere til et varmere samfunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre forkjemper for sosiale reformer
Han brukte også mye tid på å snakke om den sosiale dimensjonen i Venstres ideologi. – Vi liberale er opptatt av at mennesker skal få ta frie valg, men vi er også opptatt av at det skal være lov til å feile,

Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen
Foto: Anne Jorid Gullbrekken

til å gjøre tabber. Da skal vi være der og rekke ut ei hånd slik at du reiser deg igjen, sa Solum Larsen, som trakk fram ruspolitikken som et område hvor Venstre ideologi kommer til syne. – Alle mennesker har verdi, og som samfunn må vi sikre at alle gis mulighet til å leve et verdig liv. Derfor vil Venstre ha en ruspolitikk som vektlegger behandling og omsorg i stedet for straff, vi vil være fleksible og villige til å prøve ut nye løsninger som gir flere muligheten til både å komme ut av rusavhengigheten og til å leve med den, sa han.

 En lydhør forsamling mens Solum Larsen snakket.

En lydhør forsamling mens Solum Larsen snakket.

Verdiskaping og miljø
Solum Larsen var også opptatt av å framheve at Venstre er det eneste partiet i Norge som både kan levere god politikk på verdiskaping og på miljø. – For oss er det ingen motsetning mellom å satse på miljø og verdiskaping samtidig, heller tvert imot, vi ser at mye nyskaping og nye bedrifter kan komme ut av en god miljøpolitikk, sa han. – For oss er det viktig at vi har et avgiftssystem som stimulerer til flere miljøvennlige produkter og bedrifter, og at vi ikke avgiftslegger ny teknologi før den har blitt lønnsom, slik regjeringen gjorde da de innførte avgift på biodrivstoff i fjor, sa han. Han var også opptatt av å redusere skjemaveldet for små bedrifter. – Venstre har foreslått at vi må ha som ambisjon å redusere byråkratiet for bedriftene med 25%, men det har blitt nedstemt. Vi vil også foreslå at alle nye skjema som skal innføres må godkjennes av et råd før de innføres, slik at vi får snudd den negative trenden med stadig mer byråkrati og stadig økte krav til dokumentasjon.

 God stemning på fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag Venstre

God stemning på fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag Venstre

Kunnskap alltid viktig for Venstre
Talen til Solum Larsen hadde et tydelig historisk perspektiv, og han løftet blant annet fram Venstres rolle i å bygge ut en folkeskole for alle i hele Norge. – Vi må bygge en skole for kunnskap og like muligheter, og for å få til det må vi satse på kompetanseheving av lærere, på bygging av kunnskap framfor leksehjelp og gratis frukt, sa Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**