Lakserømming kan få store konsekvenser for Gaula

Mellom 150.000 og 160.000 laks stakk mandag av fra et oppdrettsanlegg på Hitra i Sør-Trøndelag. Det er den største lakserømningen i Trøndelag noensinne. Hvor mange av som kommer opp i Gaulavassdraget vet ingen, men at dette har innvirkning på villaksstammen er det ingen tvil om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Ola Elvestuen oppdrett sild fisk

Foto: Anne Jorid Gullbrekken

I Gaula elveeierlag frykter man nå store skader på laksestammen.

Les mer i ]Trønderbladet

Det står i dag omtrent 350 millioner laks i merder langs kysten vår. Årlig rømmer det trolig mer oppdrettslaks enn det årlige tilsiget av villaks til Norge. Siden 1980- tallet har innslag av rømt oppdrettslaks i gytebestandene vært på om lag 16 %, og i enkelte bestander nærmere 60 %. Det best mulige vitenskapelige grunnlaget vi har i dag, tilsier at laksebestandene ikke tåler mer enn 5 % innblanding av oppdrettsfisk. De lusetallene som Mattilsynet meldte om høsten 2009, er ikke forenlig med miljømessig bærekraft. Flere oppdrettslaks i sjøen gir flere verter for lusa å formere seg på. Et økende omfang av nedsatt følsomhet og påvist resistens mot avlusningsmidler, gjør situasjonen svært alvorlig

Venstre vil arbeide for å redusere rømmingen fra norske oppdrettsanlegg.

– Villaksen står ovenfor flere ulike utfordringer. I ferskvann er det gyro, forsuring, vannkraftutbygging som er hovedproblemet, og i havet er det rømming, lakselus og overfiske som er problemet. Venstre mener at disse problemene må tas tak i parallellt.

– Villaksen representerer betydelige verdier for samfunnet. Lakseturistnæringen bidrar til en årlig lokal omsetning på minst 1 milliard kr. Vi må ikke rive vekk grunnlaget for denne næringen i fremtiden.

– Venstre vil styrke villaksen i sitt alternative statsbudsjett for 2011. Kalking, styrking av genbanken og mer midler til god forskning og kartlegging er blant tiltakene Venstre vil se på

Jan T. Tangstad
MG Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**