Nei til konsekvensutredning!

Nordland fylkesting har i dag behandlet høring til NOU 2010:10 Tilpassing til eit klima i endring – Samfunnet si sårbarhet og behov for tilpassing til konsekvenser av klimaendringene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Hovedkonklusjonen i denne rapporten er den erkjennelsen at klimaet er i endring og at omfanget av disse endringene avhenger av hvordan Norge og det internasjonale samfunnet klarer å begrense våre klimautslipp. Utredningen handler om konsekvenser av klimaendringene og forslag til tiltak.

Norge er sårbar overfor klimaendringer på mange områder. Det er hos oss oppvarmingen er forventet sterkest. Arter og økosystemer her vil utsettes for hard press og tilpasningstiltak vil ikke alltid kunne forhindre at verdifulle naturverdier gar tapt.

Næringsinteresser kan komme i konflikt med målet om utslippsreduksjoner. Nordland Venstre legger vekt på rapportens tilrådninger om petroleumsvirksomhet.

“Det leggjast eit tydelig føre-var-prinsipp til grunn ved vurderinger av ny eller utvida petroleumsaktivitet. Omsynet til skadepotensialet ved petroleumsulykker må særlig vege tungt i vurderinga av om det skal givast løyve til leiting og utvinning i dei sårbare nordområda.”

For Lofoten og Vesterålen burde svaret falle enkelt. Nei til Oljeboring! Vi trenger ingen konsekvensutredning!

Bjørg Helene Jenssen og Franziska Wika
Nordland Venstres fylkestingsgruppe

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**