May Valle tale til Landsmøtet i Venstre

En engasjert toppkandidat fra Nordland Venstre holdt et godt innlegg under den politiske debatten og høstet god applaus og bursdagssang fra landsmøtedelegatene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Kjære Trine
Takk for en klar, tydelig, praktisk innrettet og engasjert tale. Det er lettere å være Venstrepolitiker om dagen. Og etter å ha hørt deg i dag, skjønner jeg godt at det er mange som er på tur opp av sofaputene. Du skaper nærhet og engasjement som appellerer til mange.

Kjære landsmøte
Jeg vil ta utgangspunkt i slagordet "Folk først" — og noen sammenhenger som er viktig for å fylle slagordet med innhold.

Gjennom gode intensjoner – men også som resultat i et valgkampoppløp mellom partier — har vi innført regler og forordninger som har gitt oppgaver til jurister, økonomer og andre fagfolk. I kjølvannet av dette har vi mistet mer og mer av det politiske handlingsrommet som er nødvendig for å gi gode løsninger tilpasset dagens samfunn. Innførte regelverk tar tid å endre — og vi ser poltisk avmakt i mange saker som det er nødvendig å løse raskt og effektivt.

May Valle på talerstolen under Venstres LM 2011

May Valle på talerstolen under Venstres LM 2011
Foto: Venstre

Eksempler fra enkeltskjebner som Maria Ameli og Kariann Volden viser dette. Amelisaken er velkjent og ser ut til å få sin løsning. Langt verre er det at Norge aksepter at to barn sitter statsløse i India. Til tross for at vi samhandler med India og handterer komplisert og omfattende regelverk innen handel og industri, — klarer vi ikke å få løst en sak der verken India eller Norge vil vite av dem. Hvor er det rause, varme og empatiske Norge, når vi ikke en gang forholder oss til egen tilslutning til Barnekonvensjon, som sier at barn har rett på statsborgerskap. Kjære Venstrevenner, la oss slå ring om barna og ønske dem velkommen som norske statsborgere, La oss følge barnekonvensjonen.

Jeg vil påstå at man heller ikke sosiale reformer som NAV-reformen, ser enkeltmennesket. Systemet sluker ressursene. — Å tilpasse seg regler og ikke minst bedriftsøkonomiske regnestykker blir viktigere enn enkeltmennesket. Mennesker som trenger arbeidstrening eller praksisplass, må ikke bli kasteballer i budsjett og regnskapssystem. Opplegg må følges det enkelte individ og tilpasses den enkeltes særskilte behov.. Mennesket — særlig mennesker i sårbare situasjoner — trenger større stabilitet – enn svingingene i aksjekursene gir. De trenger forutsigbarhet og et regelverk som er til å forstå for folk flest. Vi må sette folk først.

Norge er en rettsstat. Det betyr bl.a. at det enkelte individ skal beskyttes mot overgrep fra samfunnet. Derfor er det veldig trist når barn som er underlagt barnevern — kan opplyse at det aller verste de har opplevd — er at politiet dukker opp i skolegården. Den skammen som de føler overfor medelever — blir et varig sårt minne. Kanskje er det lett å glemme menneskeverdet i slike situasjoner. For også¨barnevernet er sårbart. Dette er et krevende område som stiller krav til strenge kontroller av prosedyrer og regelverk. Derfor er det viktig med: En praktisering der man setter barnet — mennesket — i sentrum fordrer nye prosedyrer og større vektlegging av empatisk kompetanse der menneskeverdet settes foran alt hos alle involverte parter.

Mottoet:
Systemet er til for mennesket
må være grunntanken hos alle som handterer vedtatte regelverk,

La oss skaffe oss politisk handlingsrom — folk først — krever et forståelig og forenklet regelverk på alle områder.


av May Valle 01042011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**