Magnetfeltet på Nøkkeland

I bystyret 11. april ble det bekreftet at styringsflertallet i Moss (Ap, SV og Rødt) egentlig ikke har brydd seg om magnetfeltet fra høyspentstrekket. For dem har aldri usikkerheten for foreldre og elever ved Kambo skole hatt betydning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Kraft, elektrisitet

Foto: Microsoft

I bystyrets debatt kom det fram at for disse partiene har fjerning av høyspenten vært et byutviklingsprosjekt, ikke en konsekvens av en føre-var-holdning til magnetfeltets innvirking på elevene. De valgte dagens tomt for Nøkkeland skole som en del av en plan om å fjerne høyspentlinja. Den alternative tomten uten magnetfelt/høyspentlinje var derfor uaktuell for dem.

Selv om de var med på vedtaket i bystyret i mai 2008 (med unntak av en stemme fra SV) om å undersøke verdiene fra magnetfeltet, har de altså ikke brydd seg om å følge det opp. Det er jo forståelig så lenge de ikke var interessert om disse verdiene hadde betydning eller ikke.

Venstre har søkt å følge opp vedtaket fra 2008 og få fram informasjon om magnetfeltet, og hvordan dette slår ut for Kambo skole, men har ikke fått fram konkrete tall før i desember 2010. Det endelige svaret fikk ikke bystyret før i møtet 11. april, men da angående Nøkkeland skole.

En ny rapport viste at magnetfeltverdiene var langt høyere enn det vi tidligere var forespeilet. Likevel ville ikke styringsflertallet stå bak sitt enstemmige vedtak fra 2008 om ikke å åpne skolen før høyspenten var fjernet, men ga (sammen med H) tillatelse til å åpne skolen likevel. Igjen en bekreftelse på at forholdene rundt magnetfeltet ikke var interessant for styringsflertallet i Moss bystyre.

Uansett hvilket motiv de den gang hadde for å vedta fjerning av høyspentlinja så mener de nå at den må bort senest innen skolestart i 2013. Nå sier de plutselig at det er for lenge å vente på å flytte hele høyspentstrekket slik bystyret har vedtatt som alternativ til å grave det ned. Nå skal de i stedet utrede et par andre alternativer, men likevel ha sanert høyspentlinja i 2013.

Da kan det være på sin plass å minne om følgende: Hadde styringsflertallet (Ap, SV og Rødt) fulgt opp vedtaket om magnetfeltet i 2008, kunne vi hatt det svaret vi fikk i bystyrets møte 11. april, allerede for to år siden. Da kunne bystyret den gang vedtatt den planen som nå er lagt med samme framdrift. Dermed hadde vi kunnet åpne skolen til høsten uten høyspentlinja der.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre
Ordførerkandidat i Moss

Sak fra bystyrets behandling på nettsidene til Moss Avis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**