Nei til e-moms

Den rød-grønne regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2011 en innføring av moms på e-bøker. Argumentet er at produksjon og distribusjon er så billig, at e-bøker, uansett moms, vil bli rimelig i innkjøp. 1. juli i år skal denne momsen innføres, noe vi i Venstre er i mot.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I tillegg til moms på e-bøker vil regjeringen legge moms på alle nedlastbare varer kjøpt på nett, slik som musikk, filmer og applikasjoner til smarttelefonen din. Forslaget gjelder både e-varer kjøpt fra norske nettbutikker og fra utlandske.

Regjeringen forventer at aktører som Amazon og Apple skal registrere seg i det norske momsregisteret for så å ta betalt 25 % moms fra norske kunder. Dette er i følge forbrukerrådet urealistisk. I USA har ikke selgere plikt til å kreve inn moms fra kunder i andre delstater. Hvordan kan vi da pålegge for eksempel amerikanske nettbutikker å kreve inn moms for Norge?

Bokbransjen her hjemme er også kritiske til de nye reglene, de frykter at det kan oppstå et gråmarked der utenlandske nettbokhandler selger sine varer til norske forbrukere uten moms.

De nye reglene er nok et byråkratisk forslag fra regjeringen som mest av alt vil være et irritasjonsmoment for norske forbrukere, og som trolig vil føre til enda mer piratkopiering. Hvorfor ønsker regjeringen å gjøre det så vanskelig å være lovlydig norsk konsument av bøker, musikk og filmer på nett?

Venstre vil ha fritak for moms på e-bøker på samme måte som papirbøker, man skal ha frihet til å velge om man vil lese en papirbok eller en e-bok.

Gøran Rasmussen Åland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**