Engasjert om integrering

Integrering var et av temaene for Venstres lokalpolitiske nettverksmøte i Gjøvik lørdag 28. mai. Og vararepresentant for Akershus på Stortinget, Abid Raja var sentral foredragsholder. Han fortalte med humør, kunnskap og stort engasjement om prosjektet med Dialog-møter på Litteraturhuset i Oslo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Abid Raja og Ann-Christin Kippersund Willumsen

Foto: Stange Venstre

Klar for dialog: Leder av Stange Venstre, Ann-Christin Kippersund Willumsen møtte sentral venstrepolitiker, jurist og forfatter Abid Q. Raja i Gjøvik om temaet integrering.

Verdier
Språk, utdanning, arbeid og lovlydighet er de fire nøkkelparametrene for integrering, forklarte Raja, men føyde til:
– Venstres anliggende må også være å få innvandrere inkludert og integrert i det norske samfunnet når det gjelder verdier. Det finnes gode og dårlige verdier i alle kulturer. Det går godt an å kunne godt norsk, ha utdanning og jobbe som lovlydig borger, samtidig med at man mener kvinners plass er ved kjøkkenbenken og at det er greit å slå barna. Det må vi gjøre noe med!

Misforstått toleranse
Det er ikke greit å slå barna, selv om man er fra en annen kultur, understreket Raja, det er misforstått toleranse fra SV og sosialistene. Og det er heller ikke greit at barn drukner fordi de ikke har fått grunnleggende svømmeundervisning. Skolen må få kontakt med de mest liberale innvandrerforeldrene, for de finnes alltid. Så kan de få med seg andre foreldre igjen, og bidra til praktiske løsninger. Det er for eksempel helt greit å svømme i "burkini", heldekkende badedrakt (avledet av burka og bikini). Det viktige er at barna ikke drukner! Foreldrene kan også være viktige bidragsytere til å få barna til å bli med på idretts- og kulturaktiviteter.

Raja framhevet også nødvendigheten av å få fram kunnskap om hverandre, gjennom dialog. Fordommer finnes, både blant nordmenn og innvandrere. I Norge står vi neppe overfor risikoen om et "nine/eleven"-angrep. Men det kan finnes ungdommer som er så frustrerte og avmektige mellom de to kulturene at de kan la seg verve til noe som ligner "Seven/seven", angrepet på undergrunnsbanen i London, selv om det forhåpentligvis er lite sannsynlig. Og unge muslimer må ikke nødvendigvis til utlandet og Talibans treningsleire for å få opplæring. På internett er ekstreme nettverk bare noen tastetrykk unna.

Kommunikasjon
Nøkkelen ligger i å få til kommunikasjon. Og forståelse skapes gjennom å møte realitetene og virkeligheten, sa Raja, som fikk stor respons fra forsamlingen.

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**