Varm velferd når du trenger det

Samhandlingsreformen gir store utfordringer men Venstre vil være med og forme eldreomsorgen i Moss.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Omsorg, senior, helse

Foto: Microsoft

Moss kommune er relativt godt i gang med å følge opp samhandlingsreformens intensjoner. I bystyrets junimøte fikk vi en orientering om status. Samtidig uttrykker Moss Avis på lederplass en bekymring for "de svakeste eldre". Kommunens kompetanse- og resursbehov kan bli krevende å oppnå, samtidig som terskelen for å bli lagt inn på sykehus kan bli for høy.

Venstre vil være med på å skape en eldreomsorg for dem som trenger det mest. Utfordringene vil bli store med å oppfylle alle nye helselover. Økonomi og personalresurser må være på plass. Fremtidens helsevesen vil også kreve endringer i organiseringen.

I løpet av de neste tiårene, vil personer med demens fordobles. Venstre vil derfor styrke tilbudet til denne gruppen, og opprette flere egne avdelinger for demens på sykehjemmene, samt prioritere personell med geriatrisk kompetanse i de samme avdelingene. Vi må bygge ut dagsentertilbudet for demente og personer med alderspsykiatriske lidelser. Det må også lages egne avdelinger for lindrende pleie i terminalfasen.

Store oppgaver krever nye tanker om hvordan ting kan løses. Det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget «Utvalg for innovasjon og omsorg» la frem sin innstilling 16. juni. Utvalget peker blant annet på muligheter for nye tekniske løsninger gjennom velferdsteknologi. Eksempler er tekniske hjelpemidler for varsling, og digitale minnebøker for mennesker som har fått hukommelsesvansker, slik som ved demens.

Moss trenger nok flere sykehjemsplasser, men vi kan ikke bygge oss ut av køene til sykehjem. Fremtidens boformer må være tilpasset varierte behov hos brukerne. Venstre mener at alle som trenger omsorg skal få den hjelpen de har behov for, men samtidig ha en reell mulighet til å bo hjemme så lenge de ønsker. Det hjemmebaserte tjenestetilbudet må derfor også utvikles. Et godt balansert tilbud vil kunne redusere behovet for institusjonsplasser.

Sindre Westerlund Mork

Foto: Helge Eek

Sosial aktivitet er viktig på linje med fysisk tilgjengelighet og pleieresurser. Forebyggende tiltak må rettes mot ensomhet og inaktivitet. Hagen-utvalget skisserer hva det kaller «Den andre samhandlingsreformen», og sier at nyskaping og innovasjon først og fremst må skje i mellomrommet mellom de kommunale omsorgstjenester og det sivile samfunn, med familie, venner og frivillighet, ideelle organisasjoner og andre virksomheter.

Venstre vil stimulere til løsninger som åpner for at pårørende og andre i større grad kan bidra innen pleie og omsorg. Kommunens frivillighetspolitikk skal omfatte en base for frivillige som vil bidra til mer trygghet, sosiale tiltak og ulike tjenester.

Venstre vil være med å forme en politikk som gir trygghet i eldreomsorgen. Skal vi lykkes med framtidens velferdstjenester må vi slippe alle gode krefter til.

Sindre Westerlund Mork
Ordførerkandidat i Moss

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**