Basarbygningen og Stortorvet

Ventre vil åpne byen, hagratis parkering og torvhandel, gratis elbuss i sentrum og bysykler

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Live

Foto: E.Aares

Det er med interesse og glede jeg ser at to av våre ordførerkandidater tar opp idéer om hvordan Basarbyggningen kan brukes på best mulig måte til beste for byen. Det er og gledelig at via Aspeli og Meyer tar kommunen ansvar som gårdeier i byen. For meg er det slik at de riktige eiere og byansvarlige for utviklingen i sentrum faktisk er Hamar kommune og gårdeierne. Butikkene er og blir leietakere som har ansvaret innafor hver og en inngangsdør.
Og det er fint med ideer og tanker. Jeg tenker at parallelt er det og lurt å være realistisk og praktisk. Hva kan gjøres for at det kan være interessant og ikke minst lønnsomt å starte noe i byen? Hvordan man enn vrir og vender på det, lønn og husleie skal betales, det må penger i kassen HVER dag, året rundt.
Stortorvet skal pusses opp og etter tegninger å dømme i retning av park og opplevelse. Parkeringsplassene på Biblioteksiden skal vekk og den delen som nå står størsteparten av året tom (noe som er ille nok i seg selv, byens kjerne signaliserer tomhet og øde ….) blir en del av et nytt oppusset torv. Kulturhuset kommer og vil være med på å vektlegge at kultur er satsingsområde på denne siden av byen.
På bakgrunn av dette har jeg liten tro på at nisjebutikker (hva nå enn det er) eller bondens marked vil kunne drive lønnsomt i Basarbygningen,- bare lønn og leie vil fort kreve kr.1500 – kr.2000 i kassa hver dag og det før varer, strøm, skatt og avgift er betalt. Og det er ofte slik at handel skaper handel (sjekk ut hvor mye kultur det finnes på handelssentra rundt om), en sammenblanding av litt av hvert gavner ingen av partene og blir et verken eller.
Så – hvorfor ikke ta kulturen helt ut, vær klar på at det satses på handel mot Østbyen og Stadion og lag Stortorvet til byens kulturarena. Hør på Sandberg og få tilbake et turistkontor i byen, gjerne bymuseeum og hvorfor ikke et galleri. Kaféen kommer jo i det nye kulturhuset, men kanskje "Gregers" kan få tilbud om lokaler i Basarene? Da har vi både øl, vin, kafé-småkonserter og kveldsåpent ! "Gregers" er allerede godt innarbeidet og brukt av mange opplevelseshungrige og bevisste "unge" voksne brukere av byen. Gregers er i tillegg et annerledes utested enn de vi allerede har. Og de vil være levedyktig i samsvar med Kulturhus og Stortorvet "park".
Og mens vi prater og prater kunne vi kanskje begynne å gjøre noen konkrete grep for å invitere kunder til byen, være seg til øst eller vest.
– Åpne byen og gjør den enkel og praktisk tilgjengelig.
– én parkeringsaktør for hele sentrum, fortrinnsvis Hamar Kommune. Dette betyr at kundene kan forflytte seg internt i byen i løpet av en 3- 4 timers med én parkeringsbillett
– første timen gratis parkering. Små ærender kan da lett gjøres, rask tur på apotek, kjøpe et garnnøste osv. Ikke minst vil dette være ett sterkt signal til at vi ønsker folk velkommen i byen og byen får en litt mer "lik" konkurranse til kjøpesenterne . Dette kan løses enten ved parkeringshjul i bilen eller ala Europark ved Grandsenteret .
-Og enn så lenge før man begynner å grave,- la den delen av Stortorvet som ikke blir opptatt av torvhandlere iallfall brukes til parkeringsplass. Rett og slett ved å si at etter f.eks. Kl.10. går de plassene som ikke er opptatt av torvhandlere automatisk over til p.plasser.
– gratis parkering på lørdager
– fortsette/videreutvikle ideen om en elbuss som går i sløyfer mellom kjøpesentrene inkl sentrum.
– kan det gjøres mer for å utvikle bussnettet, også mot omlandet vårt?
– hvordan går arbeidet med bysyklene?

Live Giset
kremmer og optiker på Stortorvet
nå også på Venstres liste til kommunevalget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**