La ungdommene stemme

Nye tall viser at unge er underrepresenterte i kommunestyrene og på listene. Slik var det i 2007, og man ser ingen tegn til bedring før høstens valg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


I Vestvågøy er gjennomsnittsalderen på valglistene 50 år. Ingen av de øverste fem listekandidatene er under 25 år gammel. Vi vet dessuten at den generelle valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalg er lav, i Vestvågøy var den 55,3 prosent ved forrige kommunevalg, og bare 49,5 prosent ved fylkestingsvalget. Det kan vi ikke si oss fornøyde med.

Venstre har fremmet forslag om å gi stemmerett til 16-åringer. Vi ønsker at de unge skal ha mulighet til å si noe om lokalpolitikken før de flytter ut av kommunen for å ta videre utdannelse. Ungdom er storforbrukere av kommunale tjenester, og når de i tillegg må betale skatt av arbeid og kan fengsles ved lovbrudd, mener vi at de bør gis mulighet til å påvirke politikken. Det vil samtidig skape en større politisk interesse blant ungdom, noe som igjen kan føre til at flere velger å engasjere seg i lokalpolitikken og vil stille på lister.

Venstre har alltid vært for utvidelser av stemmeretten og demokratiet. Dessverre ble grunnlovsforslaget om å senke stemmerettsalderen nedstemt i Stortinget. Det synes vi er beklagelig. Vi vil derfor fortsette å jobbe for at ungdommenes stemme skal bli hørt.

Gøran Rasmussen Åland, leder og andrekandidat Vestvågøy Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**