Et framtidsretta og offensivt Sigdal mot 2020

Venstres program (hele programmet) 2011-2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Et framtidsretta og offensivt Sigdal mot 2020

VENSTRE SETTER FOLK FØRST!
Venstres folkevalgte vil derfor lytte til og lære av deg. Venstre i Sigdal har tro på – og vil kjempe for – ei god framtid for alle innbyggere i vår flotte kommune! I dette programmet lanserer vi et helt nytt og offensivt forslag: Et framtidsretta og offensivt Sigdal mot 2020

DU KAN HA TILLIT TIL VENSTRE!
Venstre ser på deg som en medeier i kommunen.
Det er du som er sjefen, ikke vi politikere.

POLITISK REGNSKAP
I tillegg til programmet, legger vi fram et politisk regnskap. Da kan du som velger, se at vi har vært aktive, og at vi har fulgt opp mye av det vi gikk til valg på i 2007.
Vi ber i første rekke om tillit for det arbeidet vi har utført!

VALG AV ORDFØRER
Regjeringa har sagt nei til direkte valg av ordfører. Det er derfor kommunestyrets flertall, i et samarbeid mellom flere partier, som avgjør ordførervalget. Jo flere som stemmer Venstre, jo større sjanse er det for at Venstre får ordføreren. Vi ber om tillit for det arbeidet Venstres varaordfører og kommunestyregruppa har utført i perioden, jfr. innsatsen når det gjelder opprustning av Sigdalsvegen.

Økonomisk handlefrihet er avgjørende for framtida
Kommunen har kommet i en vanskelig økonomisk situasjon de siste åra. Dette skyldes i hovedsak for høye driftsutgifter i forhold til inntektene. Etter forslag fra Venstre, vedtok kommunestyret i desember 2010 å foreta en total gjennomgang av kommunens økonomi i løpet av 1. halvår 2011. Dette vedtaket har ikke blitt fulgt opp. Nå haster det. Dersom vi ikke gjenvinner økonomisk handlekraft og sørger for solide overskudd, er alle lovnader om nye tiltak og store investeringer lite verdt. For Venstre er det ikke aktuelt å innføre eiendomsskatt.

TVERRPOLITISK SAMARBEID ER NØDVENDIG

Utbygging av Sigdalsheimen med lindrende enhet, omsorgsboliger i Eggedal, opprustning av kommunale veger, nytt golv i Sigdalshallen m.v., er ikke mulig å gjennomføre uten at vi reduserer driftsutgiftene eller sørger for nye inntekter. Kommunen har i dag ikke evne til å betjene renter og avdrag på nye lån som må tas opp ved nye investeringer. Venstres program bygger på at det finnes tverrpolitisk vilje til å ta et tak for å rette opp økonomien. Det er fullt mulig å få kontroll, men da må partiene samarbeide! I arbeidet med å rette opp økonomien, bør de folkevalgte gå foran: Venstre vil foreslå å redusere godtgjøringa til de folkevalgte med 10 prosent fra 2012. Det kan også spares mye penger ved å gå over til å sende sakspapirer elektronisk.

BEDRE KONTROLL VED BYGGEPROSJEKTER

Kommunale byggeprosjekter må følges opp tettere av kommunen som byggherre, slik at en hindrer overskridelser og dårlig utført arbeid. Når nye bygg er ferdig, må det foreligge en plan for vedlikehold, og det må klargjøres hvem som har ansvaret for å følge opp. Venstre vil foreslå at det velges en kommunal byggekomité der politikerne er sterkere representert.

Kommunal åpenhet, informasjon og service

Kommunen skal være et serviceorgan for bygdas befolkning. Venstre i Sigdal har i mange år kjempa for en mest mulig åpen kommune for å gi deg mulighet for innflytelse.

TALERØR FOR INNBYGGERNE

Venstres representanter garanterer å lytte til innspill vi får fra innbyggerne, og vi vil ta opp aktuelle saker og spørsmål til debatt.

EN HENVENDELSE TIL KOMMUNEN SKAL VÆRE NOK
En telefon eller e-post til kommunen skal være nok. Den ene henvendelsen skal gi deg svar. Det skal være unødvendig å måtte ringe til fire-fem personer før du får tilbakemelding! Skriftlige henvendelser skal besvares innen sju dager. Kommunens nettsider må oppdateres og tilrettelegges for åpen forvaltning (skjemaer online m.v.).

KOMMUNEN SOM SERVICEORGAN
Venstre vil ha raskere saksbehandling, bedre kvalitet og redusert byråkrati. Kommunen skal møte innbyggere og etablerere med en positiv innstilling. Venstre vil sette krav om bedre kvalitet i saksbehandlingen. Vi må f.eks. unngå nye situasjoner med ugyldige reguleringsplaner, til skade for mange grunneiere og kommunens omdømme.
Når kommunen sender ut betalingskrav (kommunale avgifter), må det komme klart fram i spesifikasjonen hva det kreves betaling for.

KOMMUNEN SOM ARBEIDSGIVER
Sigdal kommune er bygdas største arbeidsgiver. Gode arbeidsvilkår og et trygt arbeidsmiljø er grunnleggende for å kunne utføre arbeidet og yte service med den kvalitet bygdas innbyggere har krav på. Venstres representanter vil sikre gode arbeidsvilkår. Kommunens ansatte må få mulighet til å kunne følge opp de krav som stilles, og Venstre vil arbeide for at det gis tilbud om opplæring og mulighet for kompetanseutvikling.

KOMMUNALE AVGIFTER

Det har vært mye uro og mye rot fra kommunens side angående vann- og kloakkavgifter.
Venstre vil derfor ta initiativ til et informasjons- og diskusjonsmøte om avgiftene før budsjettet for 2012 skal vedtas.

Et framtidsretta og offensivt Sigdal mot 2020
Skal Sigdal ha mulighet til å overleve som egen kommune i framtida, må vi snu en negativ utvikling med nedgang i folketallet. Nøkkelord her er å få ungdom som tar utdanning, og flere kvinner til å bosette seg i bygda. Vi må skaffe flere arbeidsplasser og gode boligtilbud. Å bedre de sosiale ordningene for gründere og å få på plass høyhastighetsnett (fiber) vil være nødvendig for å lykkes. Skal det "lyse i alle glas", må vi ha tilbud som er bedre enn i andre distriktskommuner.

TVERRPOLITISK DUGNAD SAMMEN MED INNBYGGERNE
Venstre vil ta initiativ til en tverrpolitisk dugnad og lanserer et offensivt og framtidsretta prosjekt for markedsføring av kommunens mange gode kvaliteter. Det legges opp et løp der målet er å gjøre kommunen mer kjent utad, gjøre innbyggerne mer stolte av egen kommune og øke innbyggertallet fram mot 2020. Vi har tro på at vi kan lykkes hvis det er mange som drar lasset sammen. Venstre vil derfor foreslå at hele bygda inviteres til dugnad for Et framtidsretta og offensivt Sigdal.
Det bør kunne forventes fylkeskommunalt og/eller statlig tilskudd til et slikt prosjekt.

SATS PÅ GRÜNDERE

Venstre vil ta initiativ overfor sentrale myndigheter for å sikre at folk som starter egen bedrift, blir likestilt med lønnsmottakere når det gjelder trygderettigheter og andre sosiale ordninger. Verdiene må skapes før de kan brukes. Derfor vil Venstre gjøre det lettere å starte egen virksomhet. Venstre vil arbeide for en nærings- og nyskapingspolitikk som hjelper gründere og småbedrifter fram. Det er ærefullt å skape en arbeidsplass for seg selv og noen til.

NÆRINGSLIVET – GRUNNLAGET FOR GODE TJENESTER

Venstre vil stimulere til nyskaping. Like viktig er det å slå ring om – og å støtte – eksisterende næringsliv. Går det bra i næringslivet, har vi råd til sterkere offentlig satsing. Går det dårlig, må det ofte strammes inn i kommunens budsjetter. Derfor er næringslivet så viktig for å skape velferd og gode kommunale tjenester. Venstre vil støtte opp om – og stimulere til – videreutvikling av næring og arbeidsplasser i fjellet.

FIBER TIL HELE SIGDAL

Venstre vil arbeide for at fiberbredbånd skal bli tilgjengelig for hele bygda. Fiberbredbånd er kommunikasjonsvei for morgendagens næringsliv og blir stadig viktigere ved spørsmål om nyetableringer av bedrifter. Venstre vil arbeide for at det kan strekkes fiberkabel fram til husstander og bedrifter.

PENDLING
Venstre vil legge press på sentrale myndigheter for å bedre fradragsmulighetene for våre mange pendlere som er avhengig av å bruke bil til og fra arbeidsstedet.

SPREDT BOLIGBYGGING
Venstre vil fortsette arbeidet for spredt boligbygging. Det skal fortsatt være mulig å selge inntil tre hustomter uten at det må utarbeides reguleringsplan.

NYE BOLIGFELT – BOLIGBYGGELAG

Kommunen må ta kontakt med private grunneiere som har fått godkjent boligfelt med tanke på å utvikle et samarbeid. Det er mange felt med i kommuneplanen, men det har skjedd lite de siste årene. Her må kommunen være pådriver og se på om det er noe kommunen kan gjøre for å få utbygging i gang. Kommunen bør også engasjere seg sterkere med tanke på å få bygd utleieboliger og flere boliger gjennom boligbyggelag. Ledige boliger må kartlegges. Tilskuddet til boligsøkende ungdom må opprettholdes.

NYTT BOLIGFELT I NEDRE DEL AV BYGDA
Kommunen må være en aktiv pådriver overfor grunneiere og søke et positivt samarbeid med tanke på grunnavståelse til et nytt boligfelt i nedre del av bygda. Dette er svært viktig mht. til bosetting (yngre mennesker og pendlere). Det bør også være aktuelt å vurdere utbygging i samarbeid med private grunneiere.

BOSETTING PÅ HYTTER
Venstre ønsker bosetting på hytter velkommen og håper gjennom dette at flere finner vegen til fast bosetting i bygda vår.

Skole og utdanning — barnehage – SFO
Etter flere år med opprusting av skolene i bygda, er det nå på tide å sette fokus på innholdet i skolen. Venstre vil at kommunen skal kjempe aktivt mot byråkratiet for å frigjøre mer tid til aktiviteter som gir mer læring for elevene. Vi vil derfor ta initiativ til en lokal utredning for å finne ut hvordan skolene i Sigdal kan begrense skriftlig dokumentering og rapportering.
“Gratisprinsippet” i skolen fungerer ikke, siden ekskursjoner, skoleturer og andre aktiviteter ikke kan gjennomføres uten at det mottas gaver fra foreldre. Venstre vil jobbe for at alle skoleaktiviteter skal være gratis. Kommunen må sette av nødvendige midler for å dekke skoleturer og andre felles aktiviteter. Leirskole for 7. klasse og internasjonaliseringsarbeidet ved Sigdal ungdomsskole bør dekkes av kommunale midler.

GOD SKOLE – TYDELIG LEDELSE – KOMPETANSEHEVING
Venstre vil fokusere på skolen som arbeidsplass. Rektorene skal ha et ansvar for at den enkelte skoles lærerstab er gode forbilder, rollemodeller og fagpersoner for barn og unge. Venstre vil at Sigdal kommune skal søke staten om å få i gang et prøveprosjekt med å gi undervisningspersonalet et kompetanseår.

ELEVBEDRIFTER
Sigdal kommune har tidligere vært en foregangskommune når det gjelder arbeid med elevbedrifter. Det er viktig å utdanne arbeidsskapere, ikke bare arbeidstakere. Gründere trenger opplæring, elevene må derfor få kjennskap til hva som kreves for å starte og drive bedrifter. Venstre ønsker å utvide samarbeidet med Ungt Entreprenørskap for å inspirere flere lærere og klasser til å jobbe med elevbedrifter.

BEHOVET FOR PC MÅ FØLGES OPP
Venstre ønsker fortsatt en omfattende satsing på data i Sigdal og vil fortsette å øke tilgangen til pc for elevene i barneskolene. Utgiftene til felles serversystem bør bli gjenstand for jevnlig vurdering, og man bør se på mulighetene som gratis programvare gir for innsparingsmuligheter.

SFO
Venstre ønsker at skolefritidsordninga fremdeles skal være et frivillig tilbud. Dette betyr at det skal være et tydelig skille mellom det som er skole, og det som er SFO. Leksehjelp og andre pedagogiske læretiltak skal holdes innenfor skolen, og ikke blandes sammen med SFO. Samtidig bør det på et overordna plan være samsvar og samarbeid mellom den enkelte skole og dens tilhørende SFO.

SATS PÅ OG STØTT OPP OM BARNEHAGENE!

Venstre setter stor pris på dugnadsarbeidet svært mange foreldre gjør for å opprettholde drifta i barnehagene. Kommunen må fortsatt yte nødvendig driftstilskudd, slik at barnehagene kan planlegge sitt tilbud på best mulig måte. Barnehagene skal være et sted for leik, kreativitet og hvile, men også være et pedagogisk tilbud. Venstre ønsker derfor å stimulere til å øke kvaliteten i barnehagene ved at flere ansatte tar pedagogisk utdanning. Venstre vil ta initiativ for å få en rask avklaring om kommunens forpliktelse til å gi kapitaltilskudd til barnehagene. I dette arbeidet bør det vurderes hva en kommunal overtakelse vil bety økonomisk for kommunen.

Helse og omsorg

Alle innbyggere skal kjenne seg trygge på å få hjelp og omsorg når det er nødvendig.
Venstre vil styrke hjemmehjelp og hjemmesjukepleie. Det er viktig å beholde fast lege i Eggedal, styrke barnevernet og videreføre ordningen med ambulerende vaktmestertjeneste. Jordmor i full stilling skal opprettholdes. Sigdal har en god eldreomsorg, men den kan bli bedre.

UTBYGGING AV SIGDALSHEIMEN OG FLERE OMSORGSBOLIGER

Det er vedatt å bygge flere omsorgsboliger i Prestfoss. Ut over dette har ikke kommunen økonomi til å dekke renter og avdrag på nye lån. Venstre går inn for utbygging av Sigdalsheimen med avdeling for lindrende enhet, men det forutsetter politisk vilje til omprioritering. Det samme gjelder for bygging av omsorgsboliger i Eggedal. Uten vilje til – og flertall for – å styre mot større overskudd, har ikke kommunen evne til slike løft den kommende perioden. I situasjoner med for liten kapasitet på Sigdalsheimen, må utvidelse av hjemmesjukepleie vurderes. Alle som ønsker plass på institusjon eller i bofellesskap, bør få det. De som vil bo hjemme, skal ha god hjelp og daglig tilsyn.

SOSIAL
Kommunen skal ha et godt utbygd apparat og gi gode sosiale tilbud. Personer som etter loven har krav på hjelp, skal få det! Det er samtidig viktig at det er fokus på å få folk i arbeid, og at det kontinuerlig er kontroll med utbetalingene.

LEGEVAKTBIL

Venstre vil ta initiativ for å sikre at legevaktbilen har fullverdig og oppdatert utstyr.

FOLKEHELSE

Venstre vil være en pådriver for å få kommunen til å engasjere seg sterkere i folkehelsearbeid. Mer fysisk aktivitet i barnehage og skole står sentralt i et slikt opplegg.

Kultur og reiseliv

Innbyggerne i Sigdal kan være stolte av at vi som en av svært få kommuner i landet, har to åpne kunstnerhjem, Lauvlia og Hagan. Presentasjonen av Sigdal som turistkommune, må samordnes og bedres. Kulturinstitusjonene og reiselivsbedriftene må stimuleres til å satse på høy servicegrad og markering av bygdas kvalitet og egenart i et framtidsprosjekt mot 2020: Et framtidsretta og offensivt Sigdal.

SENTRUMSUTVIKLING – RASTEPLASSER – INFORMASJONSTAVLER

Det må settes større fokus på arbeidet med sentrumsutvikling i Prestfoss og i Eggedal. Målet må være å skape levende sentra, hindre handelslekkasje og stimulere til samarbeid og nyskaping. Gjennom målbevisst utvikling og markedsføring av våre kvaliteter skal vi sikre at hytteeiere og besøkende oppholder seg i Et framtidsretta og offensivt Sigdal flest mulig dager i året!
Det må tas initiativ overfor Statens Vegvesen for å få de til å ta større ansvar for rasteplasser og oppsetting av toaletter. Kommunen må sørge for oppdatering av informasjonstavler og bedre skilting.

TA VARE PÅ BYGDAS KULTURHISTORIE

Museet er flaggskipet for bygdas kulturarv. Venstre var pådriveren for opprustning av Eikjebygningen. Det er helt påkrevd med mer restaurering på museet. Venstre mener det er svært viktig at museets bygninger blir tatt vare på og reddet fra forfall. Kommunen må følge opp sine forpliktelser overfor Tveitensamlingene og Eggedal Mølle.

KULTURPRIS — KULTUR/IDRETTSSTIPEND

Venstre stod i spissen for å innføre en kommunal kulturpris og stipend for ungdom innen idrett og kultur. Vi vil utvide stipendordningen, slik at flere ungdommer kan få en stimulans fra kommunen.

KULTURSKOLE

Kulturskolen bør utvides slik at flere elever kan få plass. Venstre støtter initiativ som måtte komme fra ungdom, f.eks. om rockeverksted.

TURSTIER OG SKILØYPER
Det er behov for langt bedre skilting, spesielt av grende- og sideveger, og det må foretas en samordnet merking av stier for fotturisme, skiløyper i bygda, badeplasser og idrettsanlegg. Venstre vil ta initiativ for å få til et bedre samarbeid mellom idrettslag, grunneiere og kommunen med tanke på en mer systematisk rydding, oppmerking og kartlegging av stier og løyper over hele kommunen. Kommunen bør fortsatt gi støtte til preparering av skiløyper i fjellet. I tillegg bør tilbudet nede i bygda bedres. Preparerte skiløyper vil være et viktig bidrag for trivsel og vil gi folk lyst til å bosette seg i Et framtidsretta og offensivt Sigdal.

BIBLIOTEKET SOM INFORMASJONSSENTER OG MØTESTED

Venstre vil utvikle Sigdal Folkebibliotek i Prestfoss og filialen i Eggedal til møtested og informasjonssentral. Biblioteket må sikres ressurser til dette.

FRIVILLIG ORGANISASJONSARBEID – DUGNADSÅND

Frivillig barne- og ungdomsarbeid sparer kommunen for store utgifter til forebyggende arbeid. Venstre vil gi de mange som utfører gratisarbeid, et viktig håndslag. I mange lag og foreninger legges det hvert år ned mange årsverk i frivillig innsats av foreldre og tillitsvalgte. Kommunal støtte til satsing på barne- og ungdomsarbeid må økes.

STØRRE KOMMUNALT ANSVAR FOR IDRETTSANLEGG

Kommunen bør ta større ansvar for drifta av Sigdalshallen og idrettsanlegga på Nerstad og i Eggedal. Kommunen må, i samarbeid med Sigdalshallen, sørge for at nytt golv (dekke) kommer på plass og være en aktiv støttespiller for NM i friidrett for junior som skal arrangeres i Sigdal i 2012.

KOMMUNEN MÅ GI STØTTE VED SPILLEMIDDELSØKNADER

Idrettslag som søker spillemidler til utbygging av anlegg og får søknadene godkjent, skal være sikra at kommunen gir tilskudd.

LØYPER FOR SNØSCOOTERKJØRING
Venstre vil ta initiativ om å søke departementet om å få godkjent kjøring i merka løyper for snøscootere.


Miljø – ressurs – landbruk

Miljø- og ressursarbeid er ingen særinteresse, men skal inngå i all kommunal planlegging. Kommunen skal ha fokus på reduksjon av utslipp av klimagasser i arbeidet med kommuneplan, kommunedelplaner og reguleringsplaner, og kommunen skal ha tilsvarende fokus ved innkjøp av varer og tjenester, byggeprosjekter mv.

STØRRE LOKAL MYNDIGHET

Venstre vil fortsette arbeidet overfor sentrale myndigheter for å sikre at kommunene og grunneierne skal få større råderett i miljø- og ressurssaker. Selv om det er lokal forvaltning av Trillemarka, og det er lempa noe på vernebestemmelsene, er reglene altfor stivbeinte. I andre land sørger en for aktivt bruk av verneområder. I Norge er det motsatt.

LANDBRUKET

Landbruket har fortsatt en sentral plass i bygdas næringsliv, men næringen er trua av for liten lønnsomhet og storsamfunnets lyst til å detaljstyre. Venstre vil støtte opp om utradisjonell drift og nye satsingsområder (f.eks. bygging av småkraftverk og foredling av mat). Det er viktig å opprettholde matvareproduksjon og å forvalte kulturlandskapet. Venstre vil redusere byråkratiet i landbruket. Landbrukskompetansen i Sigdal kommune bør kunne brukes i hele Midtfylket.

Samferdsel – veger

Venstre vil opprettholde kommunale tilskudd til private veger, og det må tas et krafttak på de kommunale vegene. Vi vil arbeide for at de gamle fylkesvegene rustes opp. Fylkesvegen gjennom Eidalsroa ble rusta opp i 2008/2009, bl.a. som et resultat av Venstres innsats i fylkespolitikken. Men kvaliteten på utført arbeid viste seg å være altfor dårlig. Bedre veistandard er svært viktig, ikke minst med hensyn til næringslivet og satsing på reiseliv og turisme.

OPPRUSTNING AV SIGDALSVEGEN (FV. 287, tidligere RV. 287)
Venstre har både lokalt og i fylkespolitikken vært en aktiv garantist for å få en gradvis opprustning av fv. 287. Vi vil fortsatt være en trofast vaktbikkje for å gjøre livsnerven i bygda vår best mulig.
Sigdal kommune må være mer aktiv overfor fylkeskommunen for å få til enda mer opprustning av fv. 287 og de andre fylkesvegene i kommunen.

NY AVKJØRING RV. 35 – TOGSTOPP I ÅMOT OG VIKERSUND
Det er ikke avsatt ei krone, verken til ny rv. 35 Hokksund-Åmot eller til avkjøring mot Sigdal i Regjeringens langtidsplan (NTP) for riksveger. Her er det viktig at kommunen engasjerer seg sterkt. Venstre vil arbeide aktivt for å få bevilgning fra staten, men uten total omlegging av samferdselspolitikken, har ikke prosjektet mulighet til å nå opp på mange år.
Venstre vil arbeide aktivt overfor NSB for å få aksept for pendlertog fra Vikersund med stopp i Åmot.

BEDRE BUSSFORBINDELSE

Venstre støtter initiativ overfor fylkeskommunen for å bedre bussforbindelsen til og fra Sigdal og Eggedal og innad i kommunen. Venstre var initiativtaker til kveldsrutene Åmot-Eggedal. Det ble oppretta som et prøveprosjekt, men det er nå avslutta. Dersom det skal lykkes å få et nytt tilbud på plass, må kommunen vise større vilje til å delta med midler, samtidig som det settes inn trykk overfor fylkeskommunen og departementet.

SYKKELSTIER
Venstre vil arbeide for at Sigdal kan bli landkommunen der vi kan slippe barna våre ut på trygge sykkelstier, slik de kan det i byer og tettsteder. Det må legges framdriftsplan for arbeidet, og det må arbeides aktivt for at Sigdal får mer midler fra staten/fylkeskommunen til dette arbeidet. Utbygging av sykkelstier vil også kunne føre til bedre helse hos alle som ønsker å sykle til skole og jobb.

Mer informasjon om Venstre

Politisk regnskap, programmet, nyheter og annen viktig informasjon finner du på:
https://www.venstre.no/buskerud/sigdal

BLI MED PÅ LAGET – STEM VENSTRE!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**