Et framtidsretta og offensivt Sigdal

Nedgang i folketallet må stoppes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Et framtidsretta og offensivt Sigdal mot 2020
Skal Sigdal ha mulighet til å overleve som egen kommune i framtida, må vi snu en negativ utvikling med nedgang i folketallet. Nøkkelord her er å få ungdom som tar utdanning, og flere kvinner til å bosette seg i bygda. Vi må skaffe flere arbeidsplasser og gode boligtilbud. Å bedre de sosiale ordningene for gründere og å få på plass høyhastighetsnett (fiber) vil være nødvendig for å lykkes. Skal det "lyse i alle glas", må vi ha tilbud som er bedre enn i andre distriktskommuner.

TVERRPOLITISK DUGNAD SAMMEN MED INNBYGGERNE
Venstre vil ta initiativ til en tverrpolitisk dugnad og lanserer et offensivt og framtidsretta prosjekt for markedsføring av kommunens mange gode kvaliteter. Det legges opp et løp der målet er å gjøre kommunen mer kjent utad, gjøre innbyggerne mer stolte av egen kommune og øke innbyggertallet fram mot 2020. Vi har tro på at vi kan lykkes hvis det er mange som drar lasset sammen. Venstre vil derfor foreslå at hele bygda inviteres til dugnad for Et framtidsretta og offensivt Sigdal.
Det bør kunne forventes fylkeskommunalt og/eller statlig tilskudd til et slikt prosjekt.

SATS PÅ GRÜNDERE
Venstre vil ta initiativ overfor sentrale myndigheter for å sikre at folk som starter egen bedrift, blir likestilt med lønnsmottakere når det gjelder trygderettigheter og andre sosiale ordninger. Verdiene må skapes før de kan brukes. Derfor vil Venstre gjøre det lettere å starte egen virksomhet. Venstre vil arbeide for en nærings- og nyskapingspolitikk som hjelper gründere og småbedrifter fram. Det er ærefullt å skape en arbeidsplass for seg selv og noen til.

NÆRINGSLIVET – GRUNNLAGET FOR GODE TJENESTER
Venstre vil stimulere til nyskaping. Like viktig er det å slå ring om – og å støtte – eksisterende næringsliv. Går det bra i næringslivet, har vi råd til sterkere offentlig satsing. Går det dårlig, må det ofte strammes inn i kommunens budsjetter. Derfor er næringslivet så viktig for å skape velferd og gode kommunale tjenester. Venstre vil støtte opp om – og stimulere til – videreutvikling av næring og arbeidsplasser i fjellet.

FIBER TIL HELE SIGDAL
Venstre vil arbeide for at fiberbredbånd skal bli tilgjengelig for hele bygda. Fiberbredbånd er kommunikasjonsvei for morgendagens næringsliv og blir stadig viktigere ved spørsmål om nyetableringer av bedrifter. Venstre vil arbeide for at det kan strekkes fiberkabel fram til husstander og bedrifter.

PENDLING
Venstre vil legge press på sentrale myndigheter for å bedre fradragsmulighetene for våre mange pendlere som er avhengig av å bruke bil til og fra arbeidsstedet.

SPREDT BOLIGBYGGING

Venstre vil fortsette arbeidet for spredt boligbygging. Det skal fortsatt være mulig å selge inntil tre hustomter uten at det må utarbeides reguleringsplan.

NYE BOLIGFELT – BOLIGBYGGELAG

Kommunen må ta kontakt med private grunneiere som har fått godkjent boligfelt med tanke på å utvikle et samarbeid. Det er mange felt med i kommuneplanen, men det har skjedd lite de siste årene. Her må kommunen være pådriver og se på om det er noe kommunen kan gjøre for å få utbygging i gang. Kommunen bør også engasjere seg sterkere med tanke på å få bygd utleieboliger og flere boliger gjennom boligbyggelag. Ledige boliger må kartlegges. Tilskuddet til boligsøkende ungdom må opprettholdes.

NYTT BOLIGFELT I NEDRE DEL AV BYGDA
Kommunen må være en aktiv pådriver overfor grunneiere og søke et positivt samarbeid med tanke på grunnavståelse til et nytt boligfelt i nedre del av bygda. Dette er svært viktig mht. til bosetting (yngre mennesker og pendlere). Det bør også være aktuelt å vurdere utbygging i samarbeid med private grunneiere.

BOSETTING PÅ HYTTER

Venstre ønsker bosetting på hytter velkommen og håper gjennom dette at flere finner vegen til fast bosetting i bygda vår.

Les andre deler av vårt program 2011-2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**