Forebyggende arbeid er viktig — også innenfor eldregruppen

Bare stortingspolitikere fra fylket ble invitert til å delta i paneldebatt, da eldrepolitikken skulle diskuteres mandag 29.08, på et åpent møte i regi av flere pensjonistforeninger. De kom med nyttig informasjon fra stortinget, men det er likevel de kommunale politikerne som har ansvaret for de tilbudene som gis her i Verdal. Både ordfører Bjørn Iversen, ordførerkandidat Marit Voll Skrove og Venstres 1. kandidat Brita Kleven Thorsvik ba om ordet, i tillegg til flere frammøtte fra pensjonistlagene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstres førstekandidat innledet med at hun nå sitter i kommunestyret og står øverst på lista denne gangen. Hun sa at det vel ikke er noen overraskelse med bakgrunn i hennes alder, at eldreomsorg er en av hennes hjertesaker. Hun sa videre at engasjementet fortsatt er stort for å kunne bidra til en god utvikling i kommunen og håpet på fortsatt plass i kommunestyret.

Brita Kleven Thorsvik la vekt på at det er viktig at alle innbyggere føler seg trygge på at de får nødvendig hjelp når de trenger det. Slik kommuneøkonomien er nå er nivået på tjenestene allerede redusert, men fagfolk forsikrer at tjenestetilbudet er faglig forsvarlig. Det blir derfor store utfordringer når det nye kommunestyretor skal fordeles midlene.

I møtet var det mye snakk om offentlige ventelister til sykeheimsplasser. Kleven Thorsvik var enig i at vi trenger fakta, og forventer at rådmannen utarbeider slik oversikt som grunnlag for vurdering av behov for nye sykeheimsplasser og nye plasser med heldøgnspleie.

Et annet tema var forebyggende arbeid. Venstres forslag om Helsestasjon for eldre ble først nevnt som et godt tiltak, av Robert Eriksson FrP. Slik oppsøkende virksomhet til eldre som fyller 75 år har Venstre foreslått ved tre budsjettbehandlinger. Venstre er fortsatt optimist og håper stadig på at også de andre partiene vil støtte dette tiltaket. Tidligere har også SP nevnt ordningen, men stemt imot. Dette tiltaket innebærer at både den fysiske, sosiale og psykiske tilstand blir kartlagt og hvor det gis råd og veiledning på områder hvor det er behov for det. Målet med en slik virksomhet er at eldre som ønsker det skal kunne bo hjemme lengst mulig, samtidig som behov for offentlig hjelp utsettes.

Andre i salen var også opptatt av frivillighetens rolle i forhold til eldre. Skal vi få en god eldreomsorg mente mange at det må til et godt samarbeid mellom det offentlige og friske eldre som har lyst til å bidra.

Vi får mange flere eldre i kommunen framover. Dette er en gruppe med mange ressurser og hvor de fleste klarer seg selv. De som etter hvert har behov for bistand fra andre må sikres rett hjelp, til rett tid, av fagfolk som har rett kompetanse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**