Dyrk landbruk som næring!

Alvdal Venstre har bevisst satt landbruk og næring sammen i sitt valgprogram. Etter politisk møte om næring på Tynset ble viktigheten av dette enda tydeligere. Senterungdommens rop på entreprenørskap og utvikling av denne arbeids- og læringsformen i videregående skole underbygger vår oppfatning: Bonden er en næringsdrivende som fortjener å bli sett som det, og ikke som forvalter av landbrukseiendom og kulturlandskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Korn i solnedgang på Holm gård i Hurum. Landbruk.

Foto: Finn Dale Iversen

Ved å styrke Storsteigen som fagmiljø for bonden og utdanning av nye næringsdrivende innen landbruk, kan man skape gründere og næringsdrivende i primærnæringa.

Ved å gi elever mulighet til å drive entreprenørskap og utvikle egne forretningsidèer bidrar vi til å skape gründere som tørr å utvikle egne tanker og egen landbrukseiendom. I en region der landbrukets sysselsettingseffekt er større enn i de fleste andre av landets regioner, må vi gi framtidige aktører innen landbruksnæringen kunnskap og tro på egen produksjon, og mot til å tørre å gå egne veier.

Mali Hauen

Foto: A. Wahl

Gjennom å styrke landbrukskontoret med ressurser for næringsutvikling vil Alvdal Venstre gjøre en konkret satsning på næringsdrivere innen landbruk. Denne ressursen vil kunne møte bonden/den næringsdrivende når han/hun kommer med sin idè og trenger råd, eller skal overta en landbrukseiendom og fornye denne. En person som er positiv til utvikling og satsning, tradisjonelt eller utradisjonelt og som kan guide etablereren i skjema, søknads- og tillatelsesvelde, er det etablerere ofte trenger for å klare å holde fast på egen kreativitet og forretningsidè.

En slik satsning er konkret rettet mot landbruk, men kan like fort komme sekundærnæring og annen utvikling til gode. Dette er aktiv næringspolitikk, som sammen med et enkelt og godt planverk, samt infrastruktur tilrettelagt for næringsaktører, utgjør en helhetlig tenkning rundt bruk av skattebetalernes penger.

Hilsen et landbruksengasjert
Alvdal Venstre
v. Mali Hauen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**