Moss tilbake til sentrum

Sakte men sikkert har sentrum i Moss blitt svekket. Vi har tillatt etablering av en rekke virksomheter rundt byen som har tappet sentrum for kraft. Venstre ønsker å stoppe denne utviklingen og bringe Moss tilbake til sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

skiensentrum1

Foto: Cathrine Gundersen

Derfor forplikter Venstre seg til å satse på det vi mener er nødvendig for å utvikle Moss by som sentrum for regionen og bli mer attraktiv som handelssted og møteplass for innbyggerne.

Inkludert i en slik satsing er å gjøre en utredning om å legge gågata under tak.

Moss har knapphet på utbyggingsarealer både for boliger og næring. Derfor ønsker Venstre å fortsette med fortetting i sentrum. Vi vil ha høyere bygg for å sikre større og gode boliger, også for barnefamilier, med unntak av de områder hvor det er ønskelig å bevare historiske trekk i bybildet.

Venstre vil fortsatt hindre byggeprosjekter som beslaglegger de grønne lunger og parker som er igjen i Moss. I tråd med kommunens plan for vern av kulturminner og —landskap, vil vi sikre viktige kulturminner og friluftsområder der det er nødvendig.

Næring i sentrum
Et dynamisk næringsliv trenger både arbeidsskapere og arbeidstagere. Venstre ønsker en enklere hverdag for småbedriftseiere i byen, og å legge til rette for at flere kan skape og utvikle nye arbeidsplasser. Dette er en del av Venstres strategi for å få Moss tilbake til sentrum.

Venstre ønsker å etablere et gründersenter i sentrum. Kommunen skal stille med kontorhotell med nødvendig infrastruktur og sekretær/rådgiver som kan bistå lokale gründere og småbedrifter med veiledning i forhold til offentlige rapporteringskrav. Gründersenteret skal også tilby en kontortjeneste til pendlere fra Moss, som et alternativ til hjemmekontor. Dette vil legge til rette for et bredere kontaktnettverk.

Lett tilgang til sentrum
Venstre vil ha mer fleksibel parkering, samt et bedre kollektivtilbud og et nettverk av gang- og sykkelveier inn til sentrum. Moss skal være et levende sentrum både på dag- og kveldstid for byens innbyggere.

Venstre vil kreve at alle nye boligfelt skal kunne knyttes til sentrum med gang- og sykkelvei. Alle utbyggingsavtaler må inneholde konkrete planer for utbygging og tilknytting til et slikt nettverk.

Venstre har som mål å kunne gi byen et bedre kollektivtilbud og mer hensiktsmessig veinett. Venstre vil støtte lokal medfinansiering for en samlet løsning for Moss som også omfatter midler til kollektivsatsing samt gang- og sykkelveier.

Sindre Westerlund Mork

Foto: Helge Eek

Kultur for inkludering
Venstre vil ha utarbeidet en helhetlig plan for kulturlivet i Moss. Den skal inkludere en plan for å dekke behovet for lokaler. En del av kommunens kulturplan skal være å beskrive en ny kulturscene som supplement til Parkteateret. Den kan gjerne planlegges å stå ferdig til byjubileet i 2020. Venstre vil være positiv til et samarbeid med utbyggere/kulturleverandører for å følge opp og realisere innholdet i en slik plan som en del av utviklingen i sentrum.

Venstre ønsker at det etableres en flerkulturell festival. Vi mener en festival som fokuserer på etnisk mat, kultur og historie vil være et godt bidrag til gjensidig forståelse og respekt. En slik festival kan gjerne knyttes til Christian Fredrik-dagene og det planlagte fredssenteret på Verket. Byens historiske status gjennom konvensjonen i 1814 er et eksempel som kan bygge bro mellom ulike etniske folkegrupper. Forståelse for etniske gruppers kultur og historie er et godt bidrag til å motarbeide fremmedfrykt, intoleranse og utrygghet.

Sindre Westerlund Mork
1. kandidat for Moss Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**