Strandparken mot Lillehammer sentrum?

Lillehammer Venstre er vil bevare byen og gågata som et levende sosialt sentrum. Derfor er vi skeptiske til Amfi Eiendom og Olav Thons planer om over 20 000 kvadratmeter til næringsvirksomhet på Strandtorget. Les Arne Chr. Stryken og Terje Rønnings innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


I fjor høst ble kjøpesenteret på Strandtorget utvidet med 7000 kvadratmeter og mange butikker i en ny 2.etasje. Dette var en forholdsvis moderat utvidelse som har styrket Strandtorget som et mangesidig kjøpesenter. Forut for utvidelsen var det en lang og grundig planleggings- og politisk prosess. Men utvidelsen kan føre til at handelen i Lillehammer sentrum og Gågata blir redusert. Det var i alle fall tilfelle med julehandelen i 2010. Denne situasjonen tilsier at Lillehammer sentrum ikke må svekkes ytterligere. Handelen her er viktig og bidrar til å opprettholde sentrum som et levende sosialt og boligmessig område.

Det er i lys av dette en må vurdere meldingen i GD om at Amfi Eiendom AS, eid av Olav Thon, har kjøpt 90 prosent av naboen til Standtorget, Lillehammer Strandpark. Amfi Eiendom AS har store planer. Selskapet, som tydeligvis har mye kapital, vil bygge ut 36.000 kvadratmeter, hvorav 21.500 av disse skal brukes til næringsvirksomhet. Dette kan være alt fra forretninger til kontorer og boliger. Slik det nå er framstilt skal 2/3, 14.500 kvadratmeter, av dette være en blanding av "tunge" vareslag (møbler, hvitevarer og byggevarer) og tjenesteytende virksomhet. Den største utfordringen for Lillehammer sentrum vil være planene om 7000 kvadratmeter til såkalt "lett varehandel", som for eksempel dagligvarer. Det vil si butikker av samme slag som Strandtorget har i dag. Det er neppe tvil om at dette vil utgjøre en trussel både mot Strandtorget og mot handelen i sentrum, noe som kan føre til en alvorlig svekkelse av sentrum som et levende sosialt område.

En skal ikke være mye til spåmann for å si at hva det blir mer av ett sted, som på Strandtorget/ Strandparken, vil det blir mindre av på et annet sted. Det vi si i Lillehammer sentrum. Det er grenser for hvor mye kjøpekraft og -lyst det vil være et potensiale for i Lillehammerområdet. Det bor tross alt ikke mer enn 35.000-40.000 mennesker her, og ikke 100.000.

Kommuneplanutvalget, dvs. formannskapet, har vedtatt å sende på høring planene om åpning av ytterligere 7000 kvadratmeter til "lett varehandel". Det er mest demokratisk å la berørte parter og interesser få uttale seg om disse. Men signalet fra Lillehammer Sentrum Drift er klart. Daglig leder Aud Hulleberg sier til GD at de ikke er positive til planene, men er åpen for en dialog med Lillehammer Strandpark. Lillehammer Venstre støtter denne oppfatningen og legger vekt på viktigheten av å bevare Lillehammer sentrum som et levende bo- og handleområde, hvor innbyggere og besøkende også kan møtes til uformelt samvær.

Terje Rønning, Lillehammer, ordførerkandidat
Arne Chr. Stryken, Lillehammer, kommunestyrekandidat

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**