Kirsti Dale var edderkoppen bak inbyggerinitiativet!

Ålesund Venstres ordførerkandidat er på forsiden av denne ukens Nytt i Uka – Her kan du lese artikkelen!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Gå direkte til artikkelen i Nytt i Uka her

For to år siden raste debatten omkring en eventuell arkitektkonkurranse på sørsida i Ålesund. Frontene sto steilt mot hverandre, bystyret sa nei, men Venstres Kirsti Dale ante råd. I all hemmelighet fikk hun stablet på beina innbyggerinitiativet som fikk bystyret til å snu — de folkevalgte sa ja til en arkitektkonkurranse. — Det var en håpløs situasjon og noe måtte gjøres. Jeg var edderkoppen bak innbyggerinitiativet, innrømmer hun.

AKTUELT

TEKST ELDAR BERG FOTO ARKIVFOTO (07/09/2011)

[b]EDDERKOPPEN KIRSTI: I all hemmelighet regisserte Venstres Kirsti Dale innbyggerinitativet som frontet kravet om en arkitektkonkurranse for sørsida i Ålesund. Engasjementet førte til at politikerne i Ålesund snudde, fra nei til ja.

— — —

I sitt valginnlegg i dagens utgave av Nytt i Uka forteller Kirsti Dale at Venstre stod bak innbyggerinitiativet som igjen førte til arkitektkonkurransen for sørsida av Ålesund.

— Det var en håpløs situasjon. Flertallet i bystyret hadde til hensikt å godkjenne reguleringsplanene for sørsida. Vi hadde foreslått arkitektkonkurranse, men hadde tapt avstemningen. Gode råd var dyre, skulle det bare være fritt frem å bygge ut, uten en tanke på arkitekturen og bruken? spør hun.

— Du må gjøre noe, Kirsti!
— Eli Klemetsen, som er ei gammel venninne, ringte til meg to ganger. Hun var svært bekymret, og hun snakket lenge. Den siste gangen hun ringte, både lagde jeg middagen og spiste den mens hun pratet. Hun presset på; — Du må gjøre noe Kirsti!

Kirsti Dale forteller at hun hadde vært i en lignende situasjon i Ørsta, da hun satt i kommunestyret der. Kommunen ville ekspropiere jorda til Harry Moe, og den eneste sjansen hun hadde til å få omgjordt vedtaket var å lage et innbyggerinitiativ. Her ble det krevd at saken ble tatt opp igjen i et ekstraordinært kommunestyremøte.

— Noen gode venner og naboer til Harry sa seg villige til å stå fram og skaffe underskriftene. Et ekstraordinært kommunestyre ble holdt, og vi reddet jorda til Harry Moe, smiler venstrepolitikeren.

Måtte ha hjelp
— Jeg sa i et intervju her i avisa, at jeg får det til hvis jeg vil! Det var denne saka jeg tenkte på, og nå var det på tide å prøve ut denne metoden i Ålesund. Kirsti Dale hadde sett at Arnfinn Tønnesen
hadde ei Facebook-side med krav om arkitektkonkurranse for sørsida. Han ble kontaktet, og sa seg villig til å stå for innbyggerinitiativet sammen med Eli Klemetsen.

— Problemet var at ingen av disse ville fronte saken i pressen, og jeg måtte ha inn en person til. Jeg var ikke så veldig giret på å trekke inn for mange folk, siden min deltakelse måtte holdes hemmelig. Eva Vinje Aurdal i Arbeiderpartiet hadde også støttet forslaget om arkitektkonkurranse. Jeg valgte å stole på Eva, og be om hennes råd, forteller hun.
— Hun foreslo Liv Møller-Christensen. Liv sa ja, og vi var i gang, smiler Kirsti Dale.

Entusiastene vant frem
— Det var en flott gjeng, alle med sine spesielle synspunkt og fagkunnskaper, og et felles brennende ønske om at byen skulle få bare det beste! De tre som måtte fronte dette og gjøre jobben, gjorde en fantastisk innsats, skryter Kirsti Dale.
— Eva og jeg var de hemmelige bakspillerne, sier Kirsti Dale.

— Historien har som alle vet en lykkelig slutt. Det ble samlet inn tusenvis av underskrifter, både på papir og på Internett. Ordfører BjørnTømmerdal følte presset, og uten at innbyggerinitiativet ble tatt opp til avstemning ble arkitektkonkurransen vedtatt med stort flertall i bystyret, sier Kirsti Dale. Og nå er det bare å vente spent på resultatet av arkitektkonkurransen, som i all hemmelighet ble iscenesatt av — for anledningen — edderkoppen Kirsti Dale!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**