Moss kommunes økonomi

Venstre skal gjøre alt vi kan sammen med H, FrP og KrF for at eiendomsskatten skal senkes hvert år slik vi har avtalt i vår felles politiske plattform. Dessverre er jobben langt større enn folk har fått vite om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Selv om det nye flertallet holder sitt løfte om å redusere eiendomsskatten i Moss hvert år i valgperioden, kan den likevel ende på et høyere nivå enn i dag når perioden er over.

Penger

Foto: hl

Moss kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon. I de siste tre årene har kommunen gått med til sammen 47,1 mill kroner i underskudd. I den samme perioden har kommunen brukt 219,5 mill i eiendomsskatt. Til sammen har altså kommunen brukt 266,6 mill mer enn de ordinære inntektene vi har fått.

Ap, SV og Rødt har ikke evnet å prioritere hva de skal bruke kommunens ordinære inntekter til. Dermed har de økt eiendomsskatten fra 26,6 mill i 2003 til 89,4 mill i 2011 for å få nok penger til alt de har sagt ja til. Ut over dette har Ap, SV og Rødt vedtatt en økning på eiendomsskatten i kommunens gjeldende økonomiplan for årene 2012-2014. Økningen er på 19,7 mill i 2012, 2,0 mill i 2013 og 5,5 mill i 2014.

Samtidig står vi overfor store utfordringer som å grave ned høyspenten på Kambo, bygge nytt eldresenter i Skoggata, bygge ny svømmehall på Nøkkeland, ny flerbrukshall på Jeløy, skatepark på Myra, bedre ventilasjonen på Hopperen skole samt at vi må hente inn etterslep på eksempelvis lærere og læremateriell i skolene. Dermed får vi en formidabel oppgave, vi som overtar den politiske styringen i Moss.

Sindre Westerlund Mork

Foto: Helge Eek

Det betyr at selv om det nye flertallet med H, V, KrF og FrP kutter eiendomsskatten hvert eneste år ut fra gjeldende økonomiplan, kan den likevel bli liggende høyere i 2015 enn den er i dag. For å komme under dagens nivå på 89 mill, må vi finne inndekning for den vedtatte økningen på 27,2 mill som Ap, SV og Rødt har lagt inn. Det avtroppende flertallet har ikke vært så ivrige til å fortelle om disse premissene i valgkampen.

Vi i det nye styringsflertallet står likevel bak løftet om å kutte eiendomsskatten hvert år, men paradokset er at vi vil slite med å få den under dagens nivå som følge av "arven" fra det avgåtte flertallet. Men vi skal gjøre alt vi kan for å få det til – hvert eneste år i valgperioden.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre

Se oversikt over Moss kommunes økonomiske resultater (pdf)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**