Politiske flyktninger i Ashraf leir i Irak venter å bli massakrert

Fristen til å stenge Ashraf Camp i Irak går ut mot slutten av desember 2011. Dette er en ordre fra Al- Maleki, den irakiske statsministeren, skriver Kamal khoshnood i Det Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


2 ganger i løpet av 2 år har 3400 politiske flyktninger blitt angrepet som et resultat av et politisk spill, eller bedre sagt handel mellom mullaene i Iran og de irakiske myndighetene med statsminister Al-Maleki i spissen.

Nå har vi all grunn til å være bekymringsfulle og våre forferdelige opplevelse vekker bestandig de vonde minnene fra de tidligere angrepene som resulterte til 47 døde og mer enn 1000 personer hard skadet.
Unnskyldningen Al-Maleki denne gangen bruker er at irakisk selvstendighet pålegger ham å utføre slike handlinger mot disse forsvarløse politiske flyktninger. Han ser på disse flyktningene som en potensiell trussel for Iraks selvstendighet. Han insisterer på sin avgjørelse og dette vil han absolutt gjennomføre fordi dette er et krav fra mullaene i Iran.
Denne gangen vil han utføre sin grusomhet foran øynene til verdenssamfunnet.

Sakens forløp

Ashraf beboere har i samsvar med folkeretten og den juridiske teorien rett til å fortsette å bo i Camp Ashraf, sier over 20 ledende internasjonale jurister. De har rett til et lovlig opphold i leiren hvor de har bodd i over 25 år, heter det i en av ekspertenes uttalelse.
Men etter det siste angrepet den 8. april 2011 hvor irakiske styrker drepte 36 av disse forsvarsløse politiske flyktningene, ba den iranske motstandslederen Mrs. Maryam Rajavi, at beboerne må forlate Irak.
Dermed har innbyggere i Ashraf Camp aksepterte deres leders forslag og sagt seg villige til å gjøre det.

Ashraf beboere mener også at hendelsene i de siste to årene indikerer at de ikke har legitim grunn til å stole på den irakiske regjeringen. De vil ikke flytte andre steder i Irak fordi de føler seg truet.

De foretrekker å bli drept i leiren enn å bli overført til andre deler av Irak hvor de er ganske sikre på at de kommer til å bli slaktet dersom dette skjer. De argumenterer sine bekymringer ved å referere til de to angrepene irakiske myndighetene har gjennomført siden 2009. Til sammen er tallet på drepte 47 og hardt skadete mer enn 1000 personer.
Dermed er det ikke akseptabelt at dette emnet skal komme på tale og de vil ikke diskutere med irakiske myndigheter under hvilke som helst omstendigheter.

Den europeiske løsningen

For første gang har representanter fra det europeiske parlamentet kommet med forslaget om å presentere forskyvning av Ashraf innbyggere til et tredje land. Deretter har de tatt dette opp med det irakiske parlamentet den 29. april 2011.

Til tross for at de opprinnelige vilkårene som i utgangspunktet måtte være tilstede for å begynne prosessen ikke ble respektert av irakiske myndigheter, startet likevel prosessen fra Ashraf beboernes side. Betingelsene innebar at irakiske væpnede styrker skulle fjernes samt den urettferdige blokaden skulle forsvinne og etterforskning av forbrytelser den 8. april i leiren skulle startes noe som ble aldri gjennomført på grunn av irakiske myndighetens motstand.

Den europeiske løsningen må aksepteres og respekteres av begge parter,
Ashraf beboere på det ene side og irakiske myndighetene på den andre side.

Overgangen må vektlegges på følgende generelle prinsipper:

A- Avtaler om alle fremtidige saker bør registreres i et memorandum.
Representantene for Ashrafs beboere, Irak, FN, USA og EU må skrive under.

B- For å unngå spenninger og utførelse av vold fra irakiske myndigheter må alle de nødvendige midler tilrettelegges slik at overføringen av beboerne til et tredje land skal gjennomføres uten at det skjer noe harme mot beboere.
For å beskytte beboerne ved overgangen bør irakiske styrker holdes borte fra leiren. Dette skal sikres av USA og FN styrker.

C- Alle må respektere det frie valget til beboere, det vil si beboernes rett til selv bestemmelse.

Forpliktelsene til beboerne

– Innbyggere av Ashraf skal akseptere gjenopphold til et tredje land.

– Alle beboerne aksepterer flyktning tittel i UNHCR, dette innebærer også at private individuelle intervjuer med Ashraf beboere vil bli godtatt og gjennomført.

– Beboere aksepterer at leiren skal benyttes som flyktningsleir under den aktuelle
FN-organisasjoner.

Forpliktelsene til irakiske myndigheter

– Den irakiske regjeringen skal oppheve 31. desember som fristen for å stenge leiren Ashraf.

– Den irakiske regjeringen skal samarbeide slik at prosessen kan gå så raskt og effektivt som mulig.

– Ingen restriksjoner på leiren fra irakiske myndigheten skal pålegges inntil oppgjøret av alle disse handlingene er avsluttet.

Internasjonale forpliktelser

– FN skal påta seg ansvaret for Camp Ashraf

– FNs blå hjelmer eller amerikanske tropper er ansvarlig for å beskytte leiren

– FNs høykommisjonær skal begynne sitt arbeid umiddelbart for å bekrefte beboeres asyl status for hver enkelte person i leiren.
– USA og EU skal involvere seg aktivt for å overføre beboerne til et tredje land.

Det er startet en omfattende kommunikasjon med en rekke europeiske land for å ta imot personer som har vært i Europa tidligere.
Dette var spesielt for å kunne overføre de skadede og syke personer med vilkår om at motstandbevegelsen aksepterte deres store utgifter.
Nedenstående detaljert informasjon ble diskutert for fire dager siden i det Europeiske parlamentet. Da de store ministersamlingene fant sted i Brussell.
Den siste konklusjonen som ikke er lov bestemt er at Ashraf Camp skal tømmes for beboere i to faser:
1- I første fase registrerer kommisjonæren alle beboere i Camp Ashraf. Deretter skal de se hva slags id-dokument de har og perioden for denne fasen varer 10 dager. Først var det ment at denne fasen skulle gjennomføres i Ashraf leiren men dette ble avvist av irakiske myndigheten.
De ville at denne fasen også skulle gjennomføres utenfor Ashraf Leir. De foreslo at Ashraf innbyggere skulle sendes i grupper til et hotell i Baghdad.
Denne fasen åpner muligheten til de flere hundre av Ashraf beboere som har hatt europeisk oppholdstillatelse fra før får lov til å reise tilbake. For eksempel Belgia kan ta 5 eller 6 av disse personer.
Falske uttalelser fra iranske myndigheter
Også ca 1000 personer kan reise tilbake til Iran etter at landet annonserte gjennom sin ambassadør at de kan komme tilbake til Iran under tilsyn av Røde Kors og mullaene i Iran har lovet at de ikke ville gjøre dem noe harme!
Dette er kun et tomt løfte fra iranske myndigheter sin side fordi dem som blir utlevert garantert kommer til å bli forfulgt, torturert og til slutt henrettet.
De som blir igjen kan midlertidig bli plassert i en tidligere amerikansk militær base (stedet var den plassen som Saddam Hussein og Tarogh Aziz ble hold i fangerskap) ved siden av flyplassen i Baghdad.

Konklusjonen
Ovennevnte punkter er den FN planen for å løse problemet på. Men Irak er ikke seg villig til å akseptere dette forslaget. De har andre planer.
Vi minner om at vi har ikke mer enn 25 dager igjen til at fristen for å stenge Ashraf Leir går ut (31-Des-2011).

Det Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI)
Kamal khoshnood
06-Desember-2011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**