Verbalforslag fra Venstre

I forbindelse med budsjettbehandlingen for 2012, ber vi om at rådmann utreder og legger fram alternative løsninger for å realisere følgende, innen første budsjettkonferanse avholdes våren 2012:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


1)Gang- og sykkelveger. Akershus Fylkeskommune har ubrukte midler for utbygging av gang-og sykkelveier. I Eidsvoll har vi flere strekninger som påfører kommunen ekstra kostnader og innbyggerne ubehag pga dårlige trafikkforhold mellom boliger, skoler og tettsteder. Uferdige og manglende reguleringsplaner, skal være årsaken til at penger står ubrukt. Vi ber rådmann redegjøre for status på arbeidet med reguleringsplaner knyttet til kommunens priortingsliste og hva som evn kan gjøres for å fremskynde dette arbeidet. Vi ber spesielt om status for Finstadvegen og veien mellom Bønsmoen skole og Bøn.

2)Skolekapasitet. Kommunestyret ber om at det snarest nedsettes en komite bestående av representanter fra utvalg for oppvekst, som i samarbeid med administrasjonen, utarbeider forsalg til ny skolestruktur i Eidsvoll Kommune. Utvalget ber om at både FAU-ene og lærere involveres i dette arbeidet. Det er viktig at både skolekapasitet, kvalitet på bygg og innhold i skolen, samt skolens plass i et godt nærmiljø, er hensyn som blir ivaretatt. Utvalget bør også samarbeide med representanter i Plan-utvalget for å vurdere trafikkforhold, samt behovet til frivillige lag og foreninger. Fleksibilitet og kommunens økonomiske situasjon må også være endel av vurderingen. Vilberg-skolene har et stort rehabiliteringsbehov, Vilberg barneskole bør vurderes flyttet og området frigjort til andre sentrumsnære formål, Finstad-skolen har et stort vedlikeholdsbehov og det er behov for flere skoleplasser i sør-bygda. En helthetlig plan som sikrer at både skolebygg og innhold får høy kvalitet for alle, uavhengig av hvor i kommunen barna bor, må være klar før budsjettbehandlingen i 2012. Utvalget bør, i sitt forslag, ta lærdom av de feil som er gjort i forbindelse med byggingen av Bønsmoen skole.

3)Tettstedsutvikling. Det bør umiddelbart iverksettes et arbeid for tettstedsutvikling av tettstedene i sør-bygda og da spesielt for Råholt-området. Vi ber rådmann legge fram en sak for opprettelse av et prosjekt iht modell beskrevet på www.plansmie.no, en modell som er brukt med godt resultat i Gjerdrum.

4)Vegserviceanlegg. Venstre mener vi ikke bør akseptere avslaget om bygging av serviceanlegg for biler og båter på Skjoldnestangen. Eidsvoll Sentrum trenger tilrettelegging av næringsaktivitet som øker trafikken. Før kommunen bruker betydelige midler på opparbeidelse av parkeringsarealer og grøntområder, bes rådmann innhente forslag fra aktuelle utbyggere og avklare hvordan fylkesmannens innsigelser kan imøtekommes, og tilrette for et miljøvennlig, moderne og attraktivt serviceanlegg. Mulighet for fylling av alternative drivstoffkilder bør være endel av tilbudet, likeledes parkering/overnattingstilbud for bobiler, badekulp og matservering.

5)Grøntområder bør være en selvfølgelig del i tettsted- og bomiljøer, tilgjengelig for både funksjonsfriske og funksjonshemmede. Rådmann bes legge fram en sak for hvordan sund-toppen kan gjøres mer tilgjengelig som parkområde for alle, også de som er avhengig av rullestol.

6)Et eventuelt overskudd overføres til vedlikeholdsbudsjettet for å øke tempoet på utbedring av etterslepet. Utbedringer som gir besparelser på drift og andre områder, skal prioriteres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**