Frykter for tryggheten

Arne Ivar Mikalsen (V) frykter at økt press på ambulanseflyene skal ramme tryggheten til pasientene i Vesterålen, når flere tilbud fjernes fra sykehuset på Stokmarknes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


kilde: Bladet Vesterålen

Arne Ivar Mikalsen

Arne Ivar Mikalsen
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde, Pressefoto

Kommune- og fylkespolitikeren er bekymret for at vesterålingene skal bli stadig mer avhengige av de større sykehusene i Tromsø og Bodø.
—Om ambulanseflyene ikke kan gå, ligger det minst seks timers bilkjøring unna. Det er omtrent som å kjøre Hamar Oslo tur-retur tambulanseflyo ganger med en kritisk syk pasient. Det gjør man ikke, konkluderer Arne Ivar Mikalsen.

Ikke nok ambulansefly
Han mener erfaringen viser at det rett som det er, ikke finnes tilgjengelig ambulansefly.
—Belastningen på ambulanseflyene blir enda større om man tar vekk tilbud, som så skal overføres til fly. Og det vil føre til flere konflikter for bruken av dem, sier han.
Mikalsen har selv opplevd å ligge i Bodø og vente på flytransport over Vestfjorden, fordi flyene var «oppbrukt».
I tillegg kommer værforholdene som kan sette flyene ut av spill.

Grelle eksempler
Han viser til at akuttmiljøet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er bekymret for flyberedskapen.
—Det finnes grelle eksempler på at man ikke har kunnet fly alvorlig syke eller skadde. Dermed bør befolkningen i Vesterålen i høyeste grad også være bekymret, mener Mikalsen.

Dobbelte hendelser
—Hva gjør man om man får en dobbelt hendelse? Som slett ikke er noe uvanlig! Om det skjer ei trafikkulykke i Lofoten samtidig som en fødsel må sendes, og det hender noe i Finnmark, er man fort fri for fly som kan komme raskt.
—Så får herr Hansen i Bø et problem som skulle kunne vært løst lokalt, men som nå er flyttet til Bodø. Skal han da sendes med bil via Lødingenferga?
Slik kan vi ikke holde på, sier han.

Må ha akutt- og føde
Mikalsen mener at det også er på tide at regjeringa i en nasjonal sykehusplan gjør klart hva et lokalsykehus er og hvilke tilbud som kan forventes på lokalsykehuset.
—Det må være kjent for folk og mest mulig likt over hele landet, mener han.
Han mener regjeringens løfte om at ingen lokalsykehus skal legges ned, skaper forvirring.

Norges dyreste sykehjem
— Folk opplever at sykehus legges ned, eller som vi ser her i Vesterålen, at innholdet endres radikalt. Litt etter litt, på veien fra et reelt sykehus til Norges fineste og dyreste sykehjem, med «faste» flyavganger til Bodø, sier Mikalsen.
—Jeg ser det for meg, sier han galgenhumoristisk:?«Det er nå klart for avgang Lufttransports rute 443 til Bodø utgang 2, åå? kan du ikke gå, sier du?»

Etterlyser politisk styring
På vegne av Venstre etterlyser han politisk styring og åpenhet i sykehussektoren. Han mener hunden i stor grad ligger begravet i dagens styringsmodell med foretak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**