Foreslår en V-liste for hele Agder

Ved stortingsvalget i 2013 stiller Venstre med de samme kandidatene i både Aust- og Vest-Agder. Det blir resultatet hvis årsmøtet i Agder Venstre 4. februar slutter seg til et forslag fra fylkesstyret om en felles valgliste for landsdelen. — Det er nytenkende og vil bli bra for hele Agder, sier fylkesleder Heidi Foyn Thomassen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Heidi Foyn Thomassen

Foto: Eva Kvelland

– Vi har kjempet for ett Agder, vi arbeider som ett felles fylkesstyre og det neste steg nå er at vi fremmer de politikerne som har hjerte og gjennomslagskraft for hele Agder, sier Foyn Thomassen til Fædrelandsvennen 27. januar (ikke på nett).
Hun mener Sørlandet trenger folk på Stortinget som har gått til valg på å representere hele landsdelen.
— Vi vil ha en liste som blir toppet av de mest respekterte og dyktigste Venstre-folkene i landsdelen, uansett hvor de bor.

Ved stortingsvalg stiller ikke valgloven krav om at en kandidat må være bosatt i fylket hun eller han stiller til valg i. Flere partiledere har stilt til valg i et annet fylke enn hjemfylket, tidligere KrF-leder Dagfinn Høibråten er innvalgt på Stortinger fra Rogaland, og Erik Solheim stilte til valg i Sør-Trøndelag da han var partileder i 1989. Valgloven åpner også for være kandidat til Stortinget i flere fylker samtidig. Blir kandidaten valgt, må hun eller han velge hvilket fylke hun vil representere.
– Disse mulighetene foreslår fylkesstyret å bruke til å stille til valg med den samme Venstre-lista i både Aust- og Vest-Agder. Det blir i så fall første gang et etablert parti stiller med lik liste i flere fylke. Det passer oss godt å ta denne nytenkende oppgaven, Agder Venstre er også den første fylkesorganisasjonen i et politisk parti som dekker flere fylker, forteller Heidi Foyn Thomassen.
Vest-Agder velger seks representanter til Stortinget, Aust-Agder fire (inkludert ett utjevningsmandat i hvert fylke). Anne Margrethe Larsen representerte Venstre på Stortinget fra Vest-Agder fra 2005-2009 (utjevningsmandat), mens Aust-Agder Venstre ikke har hatt representant på Stortinget siden Øyvind Bjorvatn representerte fylket i to perioder fra 1965-1973.

Heidi Foyn Thomassen tror en felles liste med full klaff kan gi stortingsmandater for Venstre i 2013:
-Vi satser på å gjøre et godt valg og vårt mål er å kapre en av de faste plassene i Vest-Agder. Utjevningsmandater er alltid gambling, men kanskje får Venstre et slikt mandat i Aust. Med en sterk fellesliste har vi mer kraft, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hvis årsmøtet i Agder Venstre på Lindesnes fyr lørdag 4. februar slutter seg til forslaget om en felles stortingsliste for de to fylkene, vil en nominasjonsnemnd legge fram et forslag som så vil bli behandlet på to separate nominasjonsmøter høsten 2012.
Du kan lese mer om forslaget til årsmøtet i dette notatet
Følg årsmøtet i Agder Venstre på nett, Facebook og Twitter (@agdervenstre)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**