Portrettintervju i Harstad Tidende:

Fredag 27.1.12 var den nye lederen i Harstad Venstre midtsidepike i spalten Ansikt til Ansikt i ByHarstad, Les artikkelen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Ingen skam å snu

Maria Serafia (29) ruster seg til follkeopprør. Samtidig som hun går inn som leder i Harstad Venstre, snur partiet i veisaken.

(tekst: Tina Eilertsen)

Maria_og_Sverre_sjoroverskute

Foto: Tina Eilertsen, HT

Det har ikke manglet pepper de få dagene siden Venstres årsmøte. Den nye lederen lar seg ikke stresse så lenge de positive tilbakemeldingene er i flertall, som hun sier det. Og, det skal være takhøyde for partifellene, det er lov å snu. Sånn er politikken, ifølge en av tidenes yngste venstreleder i Harstad.

Vekst
— Politikk er noe jeg virkelig vil, og så er det bra med fornying. Det er greit at det kommer inn noen yngre. Vi opplever vekst for tida. Antall aktive medlemmer har økt og flere mellom 20 og 30 år er kommet til, forteller hun. Og legger til at det er en tidstrend blant unge å drive politikk.
— Dermed har vi politikere ei stor utfordring. Lokalpolitikken synes nemlig å være designet for pensjonister og menn over 50. Det er ikke sånn vi når de yngste, mener hun.

Nummer to
Maria Serafia Fjellstad tar i mot en sjelden fridag hjemme i eneboligen i Fagerlia. Ett av byens tak, med panorama over det meste.
— Huset kjøpte vi usett før vi kom tilbake etter studietida. Vi bor midt mellom min samboers barndomshjem i Kanebogen og Eineberget, hvor jeg vokste opp. Veldig greit, vi trives her, sier hun. Mens sønnen på snart tre år trives med sitt. Konsentrerer seg intenst om ei sjørøverskute på gulvet. Det er ingen hemmelighet at nummer to er på vei. I tillegg til alt annet som skal skje i den nyetablerte familien.
— Vi fyller 30 år begge to. Sønnen vår fyller tre. I august gifter vi oss, og det er midt oppi dette jeg skal føde. I juni.

Fra nei til ja
I disse dager er det mye annen spenning på tapetet. I skrivende stund er venstrelederen midt i forberedelsene til det som kanskje blir det viktigste kommunestyremøtet i Harstad inneværende år. Store avgjørelser skal tas. Om kommunens skoleelever, og om framkommeligheten for byens borgere. Partiet snudde nylig fra nei til ja, og sannelig går de ikke i mot folkeavstemming for sikkerhets skyld. Men unge Fjellstad ser ikke svart på tingenes tilstand. Lederverv er ikke nytt for henne. Hun ledet 20.000 studenter som studentleder ved NTNU, den første ikke-konservative på mange år. I tillegg var hun konsernstyreleder i Studentsamskipnaden i Trondheim, med ansvar og fokus på studentvelferd for 30 000 studenter. Forskning og høyere utdanning har også vært blant hjertesakene.

Skole og velferd
– Som styremedlem i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) fikk jeg jobbe en del med feltet kvalitet i høyere utdanning. Og som student fikk jeg mye igjen for å engasjere meg. Nå når jeg er midt oppi lokalpolitikken, ser jeg hvor interessant det er å være med å påvirke det man erfarer i hverdagen. Ting blir enda mer relevante når man får barn. De områdene som engasjerer meg mest og som jeg har mest kunnskap i er skole og velferd.

Indremedisin
Da den nitten år gamle engasjerte Maria Serafia Fjellstad skulle finne sitt ståsted, var Venstre ingen selvfølge.
— Jeg lette etter et annet parti for ikke å ende innrømme enighet med pappa, humrer hun.
Siden har hun vært medlem. Det siste året har hun bidratt sentralt i partiets Velferdsutvalg som forbereder hovedsaken til landsmøtet.
— Snakker vi om en kommende ordfører?
— Det har jeg ingen store ambisjoner om. Det blir nok å gjøre framover. Med en samboer som har prøvd å legge bort fotballkarrieren fire år på rad, vet man aldri hva som kommer. Jeg er i startgropa på spesialisering i indremedisin. Litt forskning hører med, jeg vil gjerne være med på å utvikle medisinen. Men jeg tar en ting av gangen.

FAKTA:
Maria Serafia Fjellstad
■Født 1982 i Harstad, oppvokst på Eineberget
■Datter til tidligere Venstre-leder Jan Fjellstad
■Samboer med Martin Kaarby, sammen har de sønnen Sverre 2,5 år. Venter barn nummer to i sommer
■Utdannet lege
■Jobber på medisinsk avdeling ved UNN Harstad
■Nyvalgt leder i Harstad Venstre
■Medlem av Harstad kommunestyre, og første vara til fylkestinget
■Leder i Harstad menighetsråd

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**