Barnet vi venter blir kanskje annerledes

Staten og Arbeiderpartiet vil hindre barn med avvik å bli født for å spare penger, mener Venstrepolitiker Åsta Årøen. Les deler av BT-intervjuet med henne her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Åsta_Årøen_pressebilde_2011_kvadratisk

Foto: Tor Blaha

Åsta Årøen er jurist og profilert Venstre-politiker med verv både lokalt og nasjonalt. Hun har tre barn fra før. I et debattinnlegg i BT i dag («Eit annleis barn,» side 28) skriver hun: «Som gravid 40-åring føler ein seg litt uskikkeleg, ein trossar storsamfunnet sine normer».

Årøen forteller at hun kjenner familier som har følt seg svært presset til å avbryte svangerskap og har følt dette som en stor belastning.

—De er blitt spurt gjentatte ganger om de vil avslutte. Vi har fått et samfunn der vi dyrker de flinkeste og friskeste.

Mener staten har et økonomisk incentiv for å hindre barn med avvik

— Et konkret eksempel er at en utvider tilbudet om ultralyd i uke 12. Det vil koste 45 millioner. Vi vet at helsebudsjettene er stramme, så da må viljen til å satse komme fra et sted. En vil ikke se nytten i å føde et barn som blir avhengig av bistand resten av sitt liv.

Årøen kritiserer spesielt Arbeiderpartiet sterkt.

—Arbeiderpartiets etikk er svak på dette feltet. Jeg syntes det er oppsiktsvekkende at de går inn for ultralyd i uke 12, men ikke lovfestet BPA (brukerstyrt personlig assistanse for utviklingshemmede). De dytter bevisst kvinner i én retning. Til syvende og sist handler jo en slik avgjørelse også ofte om økonomi.

Du kan lese hele intervjuet med Åsta Årøen på side 8 og 9 i Bergens Tidende tirsdag 20. mars eller på nett her. Åstas debattinnlegg kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**