Venstre er ikke Høyre

Bare to dager etter at Venstre er ferdig med landsmøtet sitt, er Aksel Hagen (SV) i gang med sitt velkjente propagandamaskineri i GD. Han kjører den samme billige retorikken som ble brukt i kommunevalget der Venstre gikk klart ut og ville ha et skifte på Lillehammer. Les Sanna Sarromaas og Terje Rønnings svar på Aksel Hagens påstander her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Terje Rønning

Foto: Ellen Espelund

Sanna Sarromaa

Foto: Lars Mythen

Venstre er ikke blitt Høyre på Lillehammer. Venstre har tvert imot markert seg på standpunkter og saker som vi gikk til valg på som et selvstendig parti. Vi er konstruktive og samarbeider i alle retninger avhengig av sak — dette er vi stolte av. Velgerne vil etter hvert avsløre de som ikke har fokus på sin egen politikk. Fokus på sin egen politikk burde kanskje også Aksel Hagen heller hatt, ikke minst siden SVs politikk er blitt en mangelvare i rikspolitikken.

For å svare kort på Hagens tendensiøse påstand: Venstre er ikke det nye Høyre. Venstre er et liberalt og sosialt sentrumsparti med egne, klare og uttalte ambisjoner blant annet innen miljø, klima, fattigdomsbekjempelse, asylpolitikk, næringspolitikk og samferdsel.

Venstres hovedmål er en økonomisk politikk som gir arbeid til alle, øker verdiskaping, videreutvikler det norske velferdssamfunnet og bidrar til en rettferdig fordeling og en bærekraftig utvikling. Venstre ønsker en ny nærings- og innovasjonspolitikk i Norge med økt innsats på forskning og utvikling, og en politikk som hjelper gründerne fram — for det er de som vil skape arbeidsplassene og velferden i fremtiden. Slik sett skiller Venstre fra SV som ikke er opptatt av å skape, men bare av å bruke, verdier.

Framtidens arbeidsliv vil kreve nye, annerledes og mer fleksible løsninger. Venstre vil tillate midlertidige stillinger i alle sektorer, men begrense varigheten på slike ansettelser til to år. Dagens lovverk henger igjen i gamle strukturer og skaper hindringer for de som vil flytte på seg i arbeidslivet. Venstre skal være et radikalt parti som arbeider for fornuftige reformer. Vi vil ha et arbeidsliv der utgangspunktet er den enkeltes ønske om å bruke sin kompetanse der det er størst etterspørsel etter den. Slik sett er skiller vi oss fundamentalt fra SV som ikke er opptatt av fornyelse, men av sementering av gamle systemer.

Venstre hadde håpet at SV kunne ha vært med på klimakampen i sine perioder i regjeringen, men det finnes ikke noen politisk styring av klimautslippene fordi den rødgrønne regjeringen ikke har en klimapolitikk. For første gang på flere år var økningen i klimagassutslipp i 2010 større enn veksten i produksjonen. Dette understreker behovet for at Norge trenger en ny og ambisiøs klimapolitikk som Venstre gjerne vil utforme. I februar fremmet Venstre sin egen klimamelding på Stortinget — lei av å vente på regjeringens melding. Det er tragisk at SV har så totalt mislykkes med å føre klimapolitikk i regjeringen.

Det er fint at Aksel Hagen sier at SV trenger Venstre. Vi mener også at Norge trenger Venstre, men det er helt klart at Venstre ønsker, og går på valg på, en ny regjering. Norge trenger en regjering som satser sterkt på forskning, kunnskap og verdiskapning — uten å glemme miljøutfordringer, slik den sittende rødgrønne regjeringen har gjort. Ved et nytt flertall vil Venstre etter valget samtale med de andre opposisjonspartiene for å få etablert en ny grønn, borgerlig regjering. Venstre er naturligvis opptatt av å få gjennomslag for sin egen politikk. Det er ikke er et selvstendig mål å danne en flertallsregjering. Venstre ønsker en regjering bestående av Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti som kan søke vekslende flertall for de saker hvor det er viktig for Venstre å få en ny kurs for Norge. Dette vil skape både dynamikk og mer demokrati — i tråd med Venstres verdigrunnlag.

Terje Rønning
Sanna Sarromaa
Lillehammer Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**