– Bekymringsfullt når overvåkning blir naturlig

Sesselja Bigseth har sett nærmere på kameraoveråvkning ved Runni ungdomsskole. Hun mener det er urovekkende at elevene ikke reflekterer over at de overvåkes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Sesselja Bigseth

– Det bekymrer meg at det ikke bekymrer dem. Det har blitt så vanlig med overvåkning at ungene ikke tenker over det. Jeg mener vi trenger en bevisst politikk rundt bruk av overvåkning, og at man skal ha jevnlige evalueringer av om tiltaket virker etter hensikten, sier Sesselja Bigseth til Romerikes Blad.

Les også: Stilte spørsmål om kameraovervåkning

Hun mener denne holdningen er et godt eksempel på den advarselen Personvernkommisjonen kom med da de påpekte at det kan få betydning for barn og unges utvikling av tanker om egen frihet og rett til privatliv om de fra en tidlig alder blir gitt et inntrykk av at kameraovervåkning er en normalitet.

– Det disse ungdommene sier er et faresignal. Man må kunne ha mulighet til å leve anonyme og private liv så lenge man oppfører seg lovlydig. Det handler også om hvilke signaler vi voksne sender ungene, de skal ikke tenke at det er greit å bli overvåket hele tiden.

Hun ønsker at skolen årlig informerer elever og foresatte om overvåkningen og når den finner sted.

– Det vil kunne skap rom for en samtale både om overvåkningens konsekvenser og om hva hærverk gjør med fellesskapets ressurser, sier hun.

Les hele saken i Romerikes Blad på nett:
Elever blåser i skoleovervåkning

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**