Flere lærlingplasser i staten

Det er pinlig at staten tar inn så få lærlinger, sier Venstres Guri Melby. Venstre vil utfordre statlig sektor til å øke sine konkrete ambisjoner om antall lærlinger de kommende årene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Respons på sak i Dagsavisen.

 Privat sektor står for over 70 prosent av dagens lærlingkontrakter.

Privat sektor står for over 70 prosent av dagens lærlingkontrakter.
Foto: Anne Solsvik

– Men å opprette et statlig opplæringskontor i Oslo er ikke veien å gå, mener Melby. – Dette klarer departementer og underliggende organer fint å ta tak i selv, men det forutsetter et mye høyere mål om hvor mange lærlinger som skal tas inn enn hva vi ser i dag.

– Jeg synes generelt at staten har for lave ambisjoner på egne vegne i dette spørsmålet. I den ferske avtalen om lærlinger mellom staten og partene i arbeidslivet — den såkalte samfunnskontrakten — er det satt et konkret mål om at det samlede antallet godkjente lærekontrakter skal øke med 20 prosent fra utgangen av 2011 og fram til 2015. Det betyr at rundt 3000 flere lærlinger enn i dag må være på plass innen 2015, sier hun.

Samtidig vet vi at privat sektor står for over 70 pst. av dagens lærlingkontrakter.

– Venstre mener at staten må overoppfylle sin andel av samfunnskontrakten. Gitt at bare 5,5 pst. av lærlingekontraktene som ble undertegnet i fjor var i statlig sektor sier det seg selv at det ikke monner mye å bare øke dette flatt med 20 pst. Når statlig sektor er såpass omfattende — med 145 000 arbeidsplasser — mener jeg at potensialet er langt større enn å bare huse 5,5 pst av landets lærlinger. Statlig sektor må sette seg et konkret mål om minst å doble antallet lærlingekontrakter i løpet av de neste tre årene, sier Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**