Nordland Venstre på Landskonferansen

I helgen deltok tilsammen 10 personer fra Nordland på Venstres Landskonferanse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Tema på konferansen var: "En skole for kunnskap og like muligheter", og da Trine Skei Grande holdt sin åpningstale lanserte hun Venstres lærerløft:

Trine Skei Grande på Venstres landskonferanse 2012

Foto: Venstre

1) Tiltak for å sikre mange nok lærere:
Rekrutteringsplaner: Forpliktende nasjonale rekrutteringsplaner med tydelige måltall for hvor mange nye lærere vi skal ha inn i skolen hvert år, basert på forventede anslag om lærermangel.
Kompetanseløft for ufaglærte: Særskilt kompetanseløft for de 9000 ufaglærte som er i skolen, slik at disse får fullgod undervisningskompetanse.
Rekrutteringsstipend: Stipender for fagpersoner med mastergrad som ønsker å ta ped. og jobbe i skolen.
Seniortiltak: Vurdere incentiver knyttet til lønn og arbeidstid for å beholde verdifull kompetanse i skolen.

2) Mer kompetanse hos lærerne:
Mastergrad: Gjøre om lærerutdanningen til en femårig mastergrad.
Opptakskrav: Øke opptakskravene til grunnskolelærerutdanningen til karakteren 4 eller bedre i kjernefagene for å øke status og kompetanse.
Fagkrav: Innføre fagkrav i alle fag for å undervise. På ungdomstrinnet bør læreren ha 60 studiepoeng i sine undervisningsfag. Skal sees i sammenheng med en betydelig forsterket videreutdanningssatsing.
Videreutdanning: Rett og plikt til videreutdanning for alle lærer i skolen. Med dagens finansiering vil det ta ca. 35 år før alle lærere har fått videreutdanning. Venstre vil øke den statlige finansieringen og få fortgang i videreutdanningen.
Sertifisering. Alle lærere må sertifiseres etter ett år i skolen og re-sertifiseres etter en viss tid (forutsatt kompetanseheving).

3) Tiltak for å la lærere være lærere
Kutte i skolebyråkratiet: Nedsette en byråkratikommisjon for skolesektoren som skal bidra til en konkret reduksjon på 25 % av unødvendig skolebyråkrati innen stortingsperioden
Flere yrkesgrupper: Sette av midler på statsbudsjettet for å få flere yrkesgrupper inn i skolen
Redusere rettsliggjøringen: Invitere til samråd med berørte parter for å finne en bedre balanse i forhold til dokumentasjon og rettssikkerhet i skolen.

Øvrige innledere var klasse 10B-lærer Harald Ødegaard (NRK), Abelias Paul Chaffey, Utdanningsforbundets Mimi Bjerkestrand, Elevorganisasjonens Axel Fjeldavli, Thomas Nordahl fra Høgskolen i Hedmark, Guri Melby som er leder for Venstres programkomitè og den nye generalsekretæren, Trond Enger.

Les flere saker fra landskonferansen på www.venstre.no

Deltakere fra Nordland var:

Anja Johansen, Vågan
Carola Karl Urvik, Vefsn
Arne B. Vaag, Fauske
Marthe Lund, Rana
May Valle, Hamarøy
Vibeke Groven, Hamarøy
Terje Cruickshank, Bodø
Hanne Nora Nilssen, Alstahaug,
Arne Ivar Mikalsen, Hadsel
Gøran Rasmussen Åland, Vestvågøy

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**