Moderne piratvirksomhet?

Debatten rundt Røkke og trålkonsesjonene ble i forige uke igjen aktualisert i NRKs dokumentarprogram Brennpunkt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Allerede i februar i år vedtok Nordland Venstre følgende uttalelse på fylkesårsmøtet:

Moderne piratvirksomhet?

Røkke og Aker fikk kjøpe fem trålerkonsesjoner og en fabrikk på Melbu og i Stamsund på billigsalg. Til gjengjeld skulle arbeidsplasser sikres og samfunnet bygges. Det samme skjedde i Hammerfest noen år etterpå. Det skjedde selv om utviklingen på Melbu så ut til å gå stikk i strid med det som var lovet. Trålerkonsesjonene gikk nok en gang på billigsalg til «fiskeren» Røkke.

Landanleggene er skilt ut i et eget selskap (Norway Seafoods), og trålerne er flyttet til
Ålesund. Aker Seafoods uttaler i pressen at «Endelig er trålerne kommet hjem!». Aker har hele tiden lovet arbeidsplasser og samfunnsansvar men har i praksis gjort det motsatte.

Kunne dette skjedd uten de tette båndene mellom Røkke og AP, med en fiskeriminister som kommer rett fra Akers styrerom. For de berørte samfunnene oppleves det som norsk piratvirksomhet uten bording og med regjeringens godkjennelse som redskap.

Denne uttalelsen var med på å sette i gang en debatt i fiskerisamfunnene blant annet i Vesterålen, hvor Ove Schei, leder i Hadsel Venstre, ble sitert på VOL.no at Røkke burde levere tilbake trålkonsesjonene. Nordland Venstre er glad for at saken nå debatteres på et nasjonalt nivå, og det er glederlig å se at flere og flere nå tar samme standpunkt som Hadsel Venstres Ove Schei. Vi i Venstre skal fortsette å kjempe mot det som vi mener er moderne piratvirksomhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**