Venstre ønsker demokrati og åpenhet med lobbyregister

Les stortingskandidat Jon Gunnes sitt innlegg om hvorfor Venstre foreslår et lobbyregister i Trondheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Åpenhet om maktutøvelsen er grunnleggende i et demokrati. Ingenting skal være skjult for borgerne. Dette er for Venstre et meget viktig prinsipp og jeg har forstått det slik at flere mener det samme, eller?

Økt demokrati, åpenhet og humanitet skal være den norske modellen for hvordan vi skal unngå terror, korrupsjon, overholde habilitetskrav og ikke minst at innbyggerne skal forstå de politiske prosesser. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kom for noen uker siden med en urovekkende analyse av regjeringens stadig økende hemmelighold rundt politiske prosesser. Norge har fått en ny type saksbehandling som fører til mindre innsyn, mindre debatt og mindre deltakelse fra andre enn nettopp regjeringen selv.

Det overrasker at en annen studie, utgitt av Transparency International i sommer, ikke vakte noen særlig interesse. Det blir påpekt en rekke kritikkverdige forhold i det norske styresett. Korrupsjonsvokterne kritiserer at det ikke er full åpenhet om hvilke aktiviteter norske politikere deltar i og hvilke økonomiske ytelser de mottar for disse. De institusjonelle ordningene for å hindre og avsløre korrupsjon er for svake: ” Det finnes ikke noe lobbyregister og heller ikke etiske retningslinjer, karantenebestemmelser eller skriftlige habilitetsregler.” En slik rapport burde ha blitt tatt imot med åpne armer. Vi vil vel ha mer demokrati og åpenhet?

I dag er alle saksdokumenter i offentlig virksomhet i hovedsak offentlig. Trondheim kommune har også en postjournal som er offentlig. Denne journalen inneholder all korrespondanse internt og post sendt til og fra kommunen. Media bruker disse postjournalene hyppig for å overvåke at de demokratiske spilleregler blir fulgt. Det er viktig at mest mulig informasjon som igjen skal behandles av politikerne er åpen og tilgjengelig på kommunens elektroniske hjemmesider. Videre vet vi alle at mange prøver å påvirke våre standpunkt i ulike saker. Det kan være gjennom offentlig debatt i media, e-post, telefonkontakt og det kan være direktekontakt ved besøk på for eksempel Rådhuset. Venstre mener at et ledd i åpenhetstilpasningen tilsier at vi politikere bør være åpen på hvilke lobbyister som besøker oss og hvilke saker de prøver å påvirke i. Venstre har ingen ting i mot lobbyvirksomhet, men vi må være bevist “hva som er på gang” når vi får besøk eller besøker en bedrift/interesseorganisasjon som ønsker å fremme sitt synspunkt.

Jon Gunnes

Kommunalråd for Venstre og stortingskandidat

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**