Slipp Tøyen fri

Man kan av og til få inntrykk av at Tøyen lever og dør med Munch-museet. Men Tøyen er så mye mer — og kan bli så mye mer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Av Runhild Gammelsæter, gruppeleder i Gamle Oslo Venstre og Randi Olsen, styreleder i Gamle Oslo Venstre

Det skjer allerede en positiv utvikling på Tøyen senter, og Tøyenbadet trekker rundt 400 000 besøkende i året. Den første helgen med utstillingen av Ida kom det 3000 besøkende til Naturhistorisk museum. Og mange koser seg på søndagsturen gjennom Botanisk hage, aker i bakkene i Tøyenparken om vinteren og drar på miniøya om sommeren. Tøyen er og blir mer enn et museum

Men alt dette ser ut til å forsvinne i den evigvarende debatten om nytt Munch-museum. Riktignok blir debatten forkledd som Tøyenutvikling. Men Tøyen og Munchmuseet har ikke løftet hverandre så langt, og man kan faktisk spørre seg om muséet sånn det er i dag er en direkte hindring for annen utvikling. La Munch få Lambda og den ære og plassering som vår verdenskjente kunstner fortjener! Og la Tøyen få det Tøyen fortjener, nemlig utvikling av Naturhistorisk museum og Universitetsmiljøet på Tøyen. Gjennom kloke og spennende grep kan vi sørge for at Tøyen kan bli et attraktivt sted å bo, jobbe og besøke.

Naturhistorisk museum (NHM) er et senter for forskning og formidling knyttet til realfag som botanikk, zoologi og geologi. Forskningsmiljøet ved NHM er internasjonalt anerkjent, og NHM eier eksempelvis den 47 millioner år gamle fossilen Ida. Ida var en internasjonal sensasjon da Jørn Hurum fra NHM artskarakteriserte den i 2009. Forskere fra NHM skapte også store overskrifter med funn av dinosaurøgler på Svalbard, som dannet utgangspunkt for TV-produksjoner av National Geographic.

I skolebehovsplanen for Oslo er det fastslått at Hersleb skole skal bli videregående skole med fokus på miljø, biologi og zoologi. Vi mener også at geofag som er en viktig del av norsk næringsvirksomhet, må inn som en del av den nye videregående skolen. På denne måten får man utnyttet alle fagmiljøene på NHM.

Men NHM må utvikles. Vi må snarest mulig få gjennomført byggingen av veksthuset på Sirkustomta Veksthuset vil bli helt unikt med forskjellige klimatiske soner, og vil gi en ny arena for folkeopplysning om verdens natur og naturvitenskapelig forskning, og vil bidra aktivt for å øke interessen for og rekrutteringen til disse fagene. NHM bør også få midler til å bygge en sammenbindende fløy mellom Zoologisk og Geologisk museum.

Bygningene som i dag huser Munch-muséet bør etter vår mening brukes til et Vitensenter, som et samarbeidsprosjekt mellom NHM, resten av Universitetet i Oslo og Teknisk museum. Et Vitensenter vil trekke langt flere besøkende til Tøyen enn det et Munch-museum vil. Ved å etablere et Vitensenter på Tøyen vil Hersleb skole få en unik undervisningssituasjon. Både Vitensenteret, veksthuset og fagmiljøene på NHM vil bidra til å gjøre Hersleb skole til en av de mest attraktive videregående skolene i Oslo.

Samlet vil en slik utvikling av NHM utgjøre et innovasjonssenter på Tøyen som vil generere aktivitet og en utvikling som vil løfte hele området på en etterlengtet og positiv måte.

Gamle Oslo Venstre ønsker å utvikle Tøyen ved å tilrettelegge for et samarbeid mellom næringslivet, NHM og Hersleb naturvitenskapelige videregående skole. Vi ønsker oss et Vitensenter som vil bidra til stor aktivitet , og vi vil ha et innovasjonssenter som integrerer næringsliv, forskning og utdanning på Tøyen. Med en slik satsing vil området også bli mer attraktivt for studenter, og gjennom det bidra til en variert befolkningssammensetning. Vi ønsker oss derfor flere studentboliger på Tøyen. Vi mener dette er fremtidsrettede grep som vil gjøre Tøyen til et av de mest spennende områdene i Oslo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**