Barns rettigheter må settes først!

I dette leserinnlegget fra Adresseavisen kritiserer Trine Skei Grande, Jan Frode Hatlen og Ina Roll Spinnangr Norges behandling av asylbarn. FN har ved flere tilfeller kritisert norsk praksis. Norge må ta signalene fra det internasjonale samfunnet og sette barns rettigheter først.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


De to barna Mahdi og Verona som er født og oppvokst i Norge fikk ikke bli i landet vårt. De har bodd her i ni og ti år. Avgjørelsen vil trolig skape presedens for rundt 450 lengeboende barn rundt omkring i landet.

I jaget etter å vise at Norge er strenge med hensyn til innvandring, har landet vårt under Arbeiderpartiets ledelse gått fra en "human" til en såkalt "konsekvent" asylpolitikk. Det har fått store konsekvenser for mange barn og unge.

En samlet opposisjon ba nylig regjeringen om å legge fram en sak om at det gis klagerett når FNs barnekonvensjons brytes. Norge driver saksbehandling på dette feltet som går på tvers av de anbefalinger verdenssamfunnet gir. Det er på tide å ta disse advarslene inn over seg. FN har allerede degradert vår nasjonale institusjon for menneskerettigheter fra A til B-status. Det burde få flere til å åpne øynene. Norge har forpliktet seg til å følge FNs barnekonvensjon, som har forrang for norsk lov.

Nå må reglene omgjøres så barnas beste ivaretas – slik unngår vi dommer som Høyesterett kom frem til for noen dager siden. Dagens regjering har tydelig vist at de ikke har til hensikt å gjøre dette. For oss er det åpenbart at barns rettigheter etter så mange år i Norge skal prioriteres foran prinsipper og innvandringsregulerende hensyn – Venstre setter barn først!

Trine Skei Grande, leder Venstre
Jan Frode Hatlen, leder Melhus Venstre
Ina Roll Spinnangr, leder Trondheim Venstre

Innlegget stod på trykk i Adresseavisen 29.12.12

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**