Trening og grønne lunger i sentrumsnære områder

PUBLIKUMS RØST I RINGERIKES BLAD
Ordfører Kjell B. Hansens hadde innlegg i RB 28.1.13 med overskrift “Reguleringsplan for grustak”. Gjaldt svar til gruppa som før jul hadde flere innlegg i RB vedr. skadevirkninger av driftsutvidelse av Heen grustak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Han anbefaler gruppa å finne en strategi for å påvirke og bli hørt av lokale politikere. Undertegnede antar dette også gjelder øvrige innbyggere i disse sakene.
Forslagsstilleren, Tom Myrvang bekjentgjorde i RB før jul planer om utvidelse av Heen grustak. Han eier også og driver Vestsiden Pukkverk.
Svelvikssand fikk første halvår 2011 kommunalt klarsignal til oppstart av omreg. masseuttak på Kilemoen Midtre- med inntil 950da. Søkte i fjor høst om oppstart av Stein – og pukkverk på Rognerud gård, i nærheten av Oppenåsen.
Dette handler om et komplisert saksfelt, med store landskapsmessige konsekvenser, griper inn i planteliv og vegetasjon, fauna, og ikke minst, mange berørte parter og instanser, med til dels felles og dels motstridende interesser. Ja, næringsinteresser og mijø/helse skal spille på lag, -spørsmålet er hvordan.
Ringerike- og Hønefoss har vært og er kjent for sine mange flotte moer.
De siste årene har næringsaktivitet og boligbygging bidratt til at trenings- og rekreasjonsareler rundt om på samtlige av distriktets moer er blitt kraftig redusert. Som ledd i saksutredningen vil kommunen / politikerne stå seg på å foreta befaringer, for med selvsyn å kunne vurdere hvilke og hvor store gjenværende arealer som bør vernes til rekreasjon, trening og fritid. Kartskisser-som kanskje ikke er oppdaterte, viser ikke det hele bildet på hvor trenings – eller rekreasjons”vennlig” arealet er, for ulike aldre.
Befaring og konkrete beregninger sett i forhold til omsøke masseuttak, vil gi bedre samordning i forhold til helheten, og som kommer hele distriktet til gode, også på lang sikt.
Saken om stein – og pukkverk antas å bli forelagt Hovedkomiteen for Miljø og Areal første uka i mars. Iflg, kommunen er ikke politisk behandling av sak Heen grustak tidfestet ennå.
Med byfortetting, planlagte veiutbygginger, vil natur og grøntområder i sentrumsnære områder være et knapphetsgode.
Mary Blikken Gravdahl

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**