TULT for alle!

Tidsubegrenset lønnstilskudd (TULT) omtales i NAV-kretser som “NAVs juvel” – angivelig fordi den så lite kjent ute i samfunnet at nesten ingen etterspørr denne tjenesten! Venstre vil gjøre TULT tilgjengelig for langt flere enn idag – for å styrke arbeidslivstilknytningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


TULT er et lønnstilskudd som NAV yter til virksomheter/arbeidsgivere som ansetter folk med varig redusert arbeidsevne. Ordningen er ment som et alternativ til uføretrygd – for mennesker som sliter med å fungere stabilt i arbeidslivet på grunn av kronisk sykdom eller funksjonshemming.

Men – ordningen er idag designet slik at den utelukker “familiebedrifter”! Dersom en ansatt i en virksomhet er i familie med de som har eierinteresser i virksomheten, kan denne virksomheten ikke søke/få TULT selv om virksomheten ansetter en person som ellers ville vært helt arbeidsufør. Tanken bak dette er at i familiebedrifter er det alltid noe “muffens” og at man ikke kan ha tiltro til at det ikke “snuskes” med fellesskapets midler dersom en slik ordning gjøres tilgjengelig for denne type virksomheter!

La oss se litt nærmere på dette – er det saklig grunn til å ha en slik diskriminerende holdning til familiebedrifter? Først og fremst er det viktig å ha klart for seg at 95 % av virksomhetene i privat sektor har fem eller færre ansatte – 85 % har tjue eller færre ansatte. Dette er de virksomhetene som holder Norge i gang og sørger for verdiskapning på hvert et nes og fjord i dette landet! Det er ikke Statoil, Hydro, statsapparatet og Orkla som står for verdiskapningen rundt om i det ganske lang; det er det de små og mellomstore bedriftene våre som gjør. Og – mange av de er familiebedrifter.

I en samtale med en av OECDs ledende økonomer Christopher Prinz, spurte jeg om hans kunnskap om og holdning til små og mellomstore bedrifters vilje og evne til å integrere folk med nedsatt arbeidsevne i arbeidslivet. Han viste til forskning fra både Nederland og USA som klart viser at de minste virksomheten er minst like dyktig til å integrere folk på arbeidsplassen, som store virksomheter. Han var overrasket over at ordningen med lønnstilskudd var forbeholdt virksomheter som ikke er familiebedrifter og mente at det umulig kunne være saklig begrunnet! Sterke og klare ord fra en ledende ekspert på arbeidsliv i Europa!

Jeg tok dette opp med sjefsøkonom Øystein Haram i Arbeidsdepartementet; han viste til at det er historiske tradisjoner for å favorisere de store lokomotivene i norsk arbeidsliv – fra både sosialistisk og borgerlig side av politikken. Så har man mistet fokus på viktigheten av små og mellomstore bedrifter! Klar tale det også, riktignok ikke i noen festtale – men i en pause på et trygdemedisinsk seminar høsten 2009.

Ventre løfter nå fram TULT som ordning for alle virksomheter som ansetter mennesker med nedsatt arbeidsevne – det er på tide at noen tar opp den ballen! Det er god FOLK FØRST politikk!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**