Venstre støtter endringer i Jordloven og Odelsloven

Kommunestyret i Alvdal har vedtatt Alvdal Venstres forslag til høringsuttalelse om forslag til endringer i Jordloven og Odelsloven. Etter forslag fra venstres Stein Hoset ble følgende uttalelse vedtatt:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Forslag fra Venstre:

1) Alvdal kommune støtter Landbruksdepartementets initiativer til endringer i jordloven og odelsloven og mener endringene i disse lovene bør ses i sammenheng. Følgende hovedhensyn bør etter kommunens oppfatning vektlegges ved lovendringene:
a. Jordvernet må styrkes vesentlig
b. Deling av jord- og skogbrukseiendommer må forenkles
c. Lovendringene må bidra til at jord- og skogbruksarealer som hovedregel skal eies av aktive næringsutøvere

2) Som direkte følge av momentene under punkt 1 foreslår Alvdal kommune at

a. Jordvernet forankres i Grunnloven

b. Delingsforbudet i Jordloven oppheves i nåværende form ved at:
i. Jord- og skogbruksarealer kan deles og legges til andre bruk i aktiv drift
ii. Gjenstående bygningsmasse med "naturlig" tomteavgrensing kan videreføres som boligeiendom
iii. Alvdal kommune er skeptisk til LMDs forslag om at å lovfeste at jordlovsbehandling skal komme etter plan- og bygningslovsbehandling ved behandlingen av enkeltsaker.
c. Alvdal kommune konstaterer at odelsretten ofte bidrar til at jordarealer forblir i slektens eie i lang tid uten at eier er aktiv næringsutøver. Derfor bør odelsretten begrenses til kun å gjelde forholdet mellom eier av jordeiendommer i aktiv drift til første slektsledd(barn) etter denne. For alt annet eierskap av jordbruksjord og for øvrige odelsrettshavere etter dagens lovbestemmelser oppheves odelsretten.

3) Alvdal kommune mener dessuten det som følge av endringene i Jordlovens § 12 — delingsforbudet – er aktuelt å vurdere arealgrensene i konsesjonsloven med formål å understøtte målet om at aktive brukere også skal være eiere av jord- og skogarealer, jfr punkt 1 c over.

28.02.2013
ALVDAL VENSTRE.

Husantunet

Foto: Wikipedia

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**