Innlegg fra Olav Relling – Det er energi fra sola som er grunnlaget for all aktivitet på jorda

Balansen mellom energien fra solen til jordkloden, og den energien som føres tilbake til atmosfæren er helt eksakt. Bare små avvik fra denne balansen vil føre til at temperaturen går opp eller ned.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Dette har skjedd gjennom historien, men over lang tid og heller ikke med seks milliarder
mennesker på planeten som i vår moderne tid.
Det nye og paradoksale er at oppvarmingen også ser ut til å være forårsaket av menneskene selv. Dette har skjedd raskt, mens jordkloden er bebodd av milliarder mennesker, som har vanskelig for å tilpasse seg så raske endringer.
Forklaringen er at fram til 1900-tallet var menneskenes bruk av energi stort sett organisk eller økologisk. Energien kom fra vann og vind, som var datidens energi uten å slippe ut klimagasser.
Overgangen til å bruke energisystemer basert på fossile brensler (olje og gass), som er bygget opp under jorda og havoverflaten gjennom millioner av år, har skjedd raskt og forbedret den menneskelige levestandard uten sidestykke.
Denne utviklingen sammen med store gjennombrudd innen medisin og annen teknologi har ført til en befolkningseksplosjon, som har krevd mer energi og mer bruk av jordens øvrige ressurser.
Problemet med bruk av de fossile brensler framfor de organiske er de avgir gasser, spesielt CO2, som forstyrrer den forannevnte balansen.

Olav Relling
Venstremedlem Ringerike

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**