Tiden er overmoden for en verdidebatt

For en tid tilbake leste jeg i Fædrelandsvennen om drosjesjåføren Haitham Mehany, som var blitt slått ned to ganger mens han var på jobb. Han ble overfalt av én enkelt årsak, han er muslim.

Det er nå en økende grad av politisk ekstremisme i Europa, skriver Cathrine Høyesen Hall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Cathrine Høyesen Hall

Foto: Jan Kløvstad

Særlig i sørlige deler av kontinentet er graden av nasjonalsosialisme med sterke rasistiske undertoner skremmende stor. Men også i andre deler av Europa, deriblant Skandinavia ser vi tendenser til dette.

At det også skjer her i landet, hvor vi aldri har hatt så god økonomi og lav arbeidsledighet i motsetning til mange andre land i Europa, det er særlig foruroligende.

Hva er det som får enkelte nordmenn til å mene at det er greit å trakassere utlendinger som er mørke i huden? Hva er det som får noen til å tro at de er i sin fulle rett til å tråkke på andre mennesker som om de er mindre verdt?

Det er lett å føle maktesløshet når man leser om slike forferdelige og totalt meningsløse overfall. Hva kan politikere og menigmann gjøre for at samfunnet vårt ikke skal bli enda mer preget av rasistiske holdninger? Den verste måten å svare på er med taushet og likegyldighet.

Etter 22. juli ble det mye snakk om behovet for å få i

gang en debatt om hvilke verdier som er viktige for det norske samfunnet. Den eneste debatten som har vært i etterkant, er den lite givende debatten om hva som er norsk kultur, som kom opp etter et avisinnlegg signert Christian Tybring-Gjedde i Frp.

Advokat Geir Lippestad har i disse dager gitt ut en bok. I boken etterlyser han fremdeles denne verdidebatten. Han mener vi må diskutere hvordan vi som samfunn skal løse det at forskjellige kulturer bor og arbeider sammen, og ikke bare ser etter muligheter for å skille folkegrupper.

Tilbake til drosjesjåføren som ble trakassert på jobb; har vi alle et ansvar for at dette kunne skje? Hvor har det sviktet? Er det noe samfunnet kan gjøre annerledes eller forebygge?

Tiden er overmoden for en grundig debatt!

Cathrine H. Hall

Bystyrerepresentant Arendal Venstre

Arendal

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**