Venstre spår kaos i bussnæringa

Fylkeskommunens anbudspolitikk kan få dramatiske konsekvenser for distriktene. – Her har det gått alt for fort i svingene, uttaler Venstres stortingskandidat Jon Gunnes til Klassekampen i dag. Han mener politikerne ikke bruker det handlingsrommet som EØS-avtalen gir, og ukritisk sluker alt som kommer fra Brüssel.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Når høsten kommer er det duket for en ny situasjon i bussnæringa i Sør-Trøndelag. Fylkeskommunen har nemlig lagt distriktsrutene ut på anbud, og flere i bransjen som Venstre og Klassekampen har snakket med, er kritiske hvordan saken er håndtert. Små lokale busselskap mister konsesjonen i hjemkommunen, og må se seg om etter muligheter andre steder. I tillegg er lang- og kortdistanserutene delt opp i anbudet, noe som gjør jobbsituasjonen svært krevende for sjåførene, som med dette får begrensede muligheter til å fylle opp stillingsandelen sin. Sammen med en rekke spesifiserte krav, som innkjøp av splitter nye busser, skaper det en situasjon som i praksis er vanskelig å leve med for de små aktørene som inntil nå har betjent tilbudet.

Faksimile fra Klassekampen

Faksimile fra Klassekampen

Venstres stortingskandidat Jon Gunnes er svært kritisk til måten dette har blitt håndtert på av politikerne i fylkeskommunen. Selv om Venstre i prinsippet er for anbud, mener Gunnes det må være mulig å stikke fingeren i jorda og vurdere behovet i hvert enkelt tilfelle. Ut i fra de tilbakemeldingene Venstre har fått, burde politikerne ha kunnet vite på forhånd at marginene for fortjeneste for å drive buss i distriktene er små. Nå frykter Gunnes dårlige betingelser for sjåførene, og at de små selskapene forsvinner til fordel for et par store aktører som har mulighet til å omstille seg i henhold til fylkeskommunens krav. Dette samtidig med at en kan stille spørsmål ved om fylkeskommunen får noe fortjeneste på anbudet i det hele tatt!

Jon Gunnes

Jon Gunnes

– Norge med sine distrikter er ikke det samme som Brüssel. Noe som lønner seg i Berlin eller i Oslo trenger ikke lønne seg i grisgrendte strøk, sier Gunnes til Klassekampen. Han mener fylkeskommunen burde sagt nei til EU-direktivet og benyttet seg av handlingsrommet i EØS-avtalen. – Det tror jeg vi ville fått anerkjennelse for i Brüssel, sier han.

Han viser til at EU-medlemmet Sverige allerede har reversert ordningen med anbud i distriktene, og synes det er oppsiktsvekkende at fylkespolitikere i Sør-Trøndelag ikke har sett at det åpner for muligheter også i Trøndelag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**